AKTUELNO

Celulit mnogim damama obara samopouzdanje.

Celulit nastaje kao posledica prekomernog uvećavanja volumena ćelija masnog tkiva, smeštenih između mišića i kože, zbog čega se pojavljuje takozvana “pomorandžina kora”.

Mnoge žene koje se bore sa ovim problemom osećaju nelagodu svaki put kada treba da obuku kratku suknju ili šorts, a da ne govorimo o kupaćem kostimu.

Prema ruskoj doktorki Mariji Černjajevoj, celulit može da nastane kao posledica loših metaboličkih procesa u potkožnom masnom tkivu.

– Celulit je bolest potkožnog masnog tkiva koja se uglavnom formira u predelu butina kod žena. Nije štetan po zdravlje, već se smatra estetskim nedostatkom – rekla je doktorka.

Ona je objasnila kako postoje različite efikasne metode kojima svaka žena može da se posluži, ali da je koren njegovog nastanka najčešće ishrana. Upravo iz tog razloga, treba poraditi na korigovanju namirnica koje se svakodnevno unose u organizam, kako se celulit ne bi pojavljivao.

– U ishrani morate da smanjite unos prostih ugljenih hidrata, šećera – namirnica koje doprinose gojenju i neravnomernoj raspodeli potkožnih masti. U nekim slučajevima je potrebno da smanjite mlečne proizvode jer sadrže laktozu, mlečni šećer koji sam po sebi doprinosi oticanju i stvaranju naslaga masnoća. Mlečne proizvode je bolje da jedete u prvoj polovini dana, jer ako, na primer, pijete kefir noću, ujutru ćete se probuditi otečeni, sa kesama ispod očiju, a celulita na nogama će biti izraženiji – objasnila je doktorka Černjajeva.

Foto: Unsplash.com

Ona savetuje da u ishranu uvrstite nezasićene, korisne masni, a da štetnu i lošu hranu uzimate u što je moguće manjim količinama. Dakle, brza hrana je dozvoljena veoma retko.

Proizvodi od belog brašna su bogati ovim lošim ugljenim hidratima. Zatim, tu je i prerađena hrana, odnosno brojne grickalice, poput slatkiša, čipsa, kolača i sličnog. Izbegavajte i beli krompir.

Uz to, pijte i dosta vode. Doktorka ističe da svako može da izračuna koliko mu je vode potrebno na dnevnom nivou. Po kilogramu težine, popijte 30 ml vode.

Kozmetički tretmani, poput različitih masaža, mogu takođe da budu od koristi. Uz to, redovno vežbanje može da doprinese smanjenju celulita.

Autor: