AKTUELNO

Na ovako visokim temperaturama opekotine možete dobiti čak i u šetnji... Naravno da je neophodno da koristite kreme sa zaštitinim faktorom, ali ako ste već izgoreli, zapamtite ove trikove za brzo smirivanje kože.

1. Ohladite područje

Hladan tuš se čini kao dobar izbor, ali nije, pa bi zapravo mogao dodatno ošteti vašu kožu isušivanjem, objasnio je dr Ros Peri. Rekao je: „Umesto toga, lagano navlažite kožu mekim flanelom koji će ohladiti opekotinu bez izlaganja previše vode. „Upotrebite pokrete tapkanja i pazite da ne trljate kožu jer će to dodatno narušiti vašu kožnu barijeru“.

2. Jogurt

Možete koristiti jogurt da ublažite opekotine od sunca. Sipajte malo jogurta na pregorelu kož,u može vam pružiti potrebno olakšanje. Nije sasvim jasno zašto je to tako, ali je verovatno zbog činjenice da ima viši pH nivo, tako da se može koristiti za smirivanje toplote.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

3. Čaj

Opet, ne morate da ga pijete, već koristite hladnu vrećicu čaja ili sveže skuvan čaj - ostavite da se očigledno ohladi - na koži. Smatra se da taninska kiselina u crnom čaju pomaže u izvlačenju toplote iz opekotina i vraćanju pH nivoa kako bi pomogla da se zaleči.

4. Mleko

Hladne mlečne obloge će vam takođe pomoći da ublažite opekotine od sunca. Mleko sadrži vitamine A i D, aminokiseline, mlečnu kiselinu, masti i proteine surutke i kazeina. Ovi sastojci pomažu koži da se oporavi. Vitamini pomažu koži da zaceli, dok mlečna kiselina podstiče kožu da se oslobodi mrtvih ćelija, tako da vaš imuni sistem ne mora toliko da radi da bi je popravio. Takođe će biti manje upale ako vaš imuni sistem ne radi toliko. Sve što treba da uradite je da sipate malo mleka u činiju, ubacite flanel i ostavite u frižideru da se ohladi. Kad krpa upije mleko stavite je na područje koje je najkritičnije.

5. Lekovi protiv bolova

Prema dr Periju, upotreba lekova protiv bolova zapravo može da učini da opekotine od sunca nestanu brže. Rekao je: "Sve dok ih uzimate u prvih nekoliko sati nakon opekotina od sunca, uzimanje nekoliko ibuprofena može pomoći u smanjenju otoka i nelagodnosti."

Šta treba da izbegavate?

Iako je bebi ulje odlično za niz stanja, ne treba ga koristiti za lečenje opekotina od sunca. To je zato što masni ili masni proizvodi zaustavljaju izlazak toplote i mogu pogoršati opekotine ako ne puste da se područje ohladi.