AKTUELNO

Frizerka iz Velike Britanije Trudi Hajs na svom Tik Tok profilu, gde često deli savete o nezi kose, otkrila je zašto se s godinama sede vlasi sve teže prikrivaju, i kako uz nekoliko jednostavnih koraka farba za kosu može duže trajati.

Frizerka je, prenosi The Sun, objasnila da je seda kosa uopšteno gušća i ima grublju teksturu od kose u mladosti, a vlasište pak s vremenom proizvodi manje ulja. Osim toga, kutikula sede vlasi je malo čvršće zbijena i ne dopušta da boja ili voda prodru, a sve to zajedno dovodi do prebrzo izbledele boje ili njenog lošeg primanja za vlasi.

– Kod sede kose pre farbanja treba omekšati kosu s malo peroksida koji se stavlja direktno na sede vlasi kako bi se otvorile kutikule da boja bolje prodre – rekla je. Osim toga ili uz to, kaže, dobro je i dvaput naneti boju na vlasište, a treba i paziti da se pre farbanja s nje dobro isperu silikoni, sprejovi ili pena – rekla je frizerka.

Na kraju, frizerka za kosu savetuje i da ne koristite tvrdu vodu, odnosno vodu s visokim udelom minerala poput kalcijuma i magnezijuma. Tvrda voda naime može uzrokovati da se minerali zalepe za kosu i tako stvore svojevrsni film koji ometa prodor vlage i hranjivih sastojaka u vlas, a što rezultira suvim i lomljivih vlasima sklonim pucanju.

Ako već perete kosu tvrdom vodom, ona savetuje da koristite šampon za dubinsko pranje jer takav proizvod uklanja ‘zarobljene’ naslage minerala s vlasima.

– Osim toga, trebalo bi da pri pranju kose koristite proizvode za hidrataciju, kako bi bolje mogla da upije vodu i hranjive sastojke koji joj nedostaju – poručila je.

Autor:

#farbane