AKTUELNO

Najbolji prijatelj vašeg lica tokom čitave godine, a naročito leti, jeste i biće upravo ovaj proizvod

Na putu do posla, tokom popodnevnog kupanja u bazenu, šetnje po kiši i sedenja na idiličnoj peščanoj plaži, pa i za vreme ledenih zimskih meseci zaštita kože od štetnih sunčevih zraka je neophodna. Mazanjem lica SPF kremom tokom vrelih letnjih dana izbeći ćete fleke, pege, bore i opekotine.

Kako biste rešili sve nedoumice koje se vezuju za zaštitu kože lica od sunca, poslušajte savete Jelice Nikolić, diplomirane farmaceutkinje, specijalistkinje kozmetologije i autorke bjuti Instagram stranice i bloga "Nutrikozmetik".

Ona ističe da je tokom leta posebno neophodno da svako od nas pronađe proizvod koji se uklapa u individualnu rutinu nege i pruža najefikasniju zaštitu.

- Razlog tome leži u činjenici da prekomerno izlaganje UV zračenju uzrokuje štetne efekte na koži (gubitak vlage, degradacija kolagena, pojava sitnih linija, dubokih bora, pega i fleka), od kojih su najdrastičniji maligna oboljenja. Važno je da SPF proizvod ima finu i laganu teksturu, da se lako razmazuje, brzo upija i ne ostavlja beli trag na koži, ne masti i ne prlja odeću i na kraju, ne manje važno, ima prihvatljivu cenu.

Dodaje da prilikom odabira treba obratiti pažnju na proizvođača istih i odlučiti se za one pouzdane, koji se bave unapređenjem formula kako bi potrošačima omogućili bezbedan i efikasan proizvod.

Krema ili fluid?

Tip kože diktira izbor SPF proizvoda, pa se velika pažnja poklanja samoj formulaciji.

- Na tržištu najčešće viđamo kreme i fluide (losione) koji se međusobno razlikuju u udelu uljane, masne faze. Kreme imaju veći viskozitet, gušće su i samim tim je jača barijera protiv gubitka vlage. Proizvodi sa zaštitnim faktorom u obliku krema više odgovaraju suvoj i dehidriranoj koži, dok se losioni preporučuju osobama sa kombinovanom i masnom kožom - objašnjava Nikolićeva.

Foto: Pixabay.com

Da bismo obezbedili adekvatnu zaštitu, moramo birati preparate koji nas čuvaju i od UVA i od UVB zraka. UV filteri su zlatni standard zaštite kože od fotooštećenja i mogu biti hemijski UV apsorberi ili mineralni pigmenti.

Hemijski UV apsorberi ili organski filteri selektivno apsorbuju UV zračenje i emituju ga u vidu dugotalasnog, manje štetnog zračenja.

- Namenjeni su svim tipovima kože, ali osobe sa osetljivom kožom bi trebalo da urade PATCH test koji im pomaže da procene kako njihova koža toleriše kozmetički proizvod. Organskih filtera ima više u odnosu na mineralne pigmente, a neki od njih su oksibenzon, avobenzon, oktisalat, oktokrilen, homosalat. Kozmetički su elegantniji na koži u poređenju sa pigmentima i ne ostavljaju beli trag - navodi farmaceutkinja.

Mineralni pigmenti ili neogranske čestice fizički štite kožu, reflektuju i rasipaju sunčeve zrake, dok noviji mikrodispergovani ili nanodispergovani oblici delom mogu i da ih apsorbuju.

- Glavni predstavnici ove grupe su cink-oksid i titan-dioksid. Ovu vrstu UV zaštite mogu da koriste svi tipovi kože, a predstavlja dobar izbor za osobe sa osetljivom kožom. Mana ove vrste filtera jeste beli trag koji ostavljaju nakon nanošenja na kožu.

Pravilo kašičice

Pravilno doziranje SPF proizvoda je izuzetno važno, jer sve suprotno od toga vodi do manje zaštite i veće šanse za oštećenje kože.

- Proizvod sa zaštitnim faktorom se nanosi kao poslednji korak u rutini nege kože. Sa druge strane, ukoliko se šminkamo, dekorativni proizvodi idu posle SPF-a. Za nanošenje krema sa zaštitnim faktorom važi pravilo kašičice za kafu, koja predstavlja meru za doziranje. Za lice i vrat je potrebna jedna kašičica koja pruža približno istu količinu zaštite od sunca naznačenu na ambalaži proizvoda - kaže Jelica Nikolić, specijalista kozmetologije.

Dodaje da se ista mera primenjuje za svaku ruku, dok je za trup i svaku nogu potrebno po dve kašičice.

Autor: Z.L.