AKTUELNO

Jedan od najprimetnijih znakova starenja jeste upravo seda kosa, međutim, to što je kosa osedela ne mora biti isključivo znak starosti.

Kosa je od davnina prikazivana kao odraz ljudske snage, zdravlja i lepote. Međutim, upravo je kosa ta koja će prva otkriti naše godine jer je seda dlaka jedan od najprimetnijih znakova starenja.

Ipak, seda kosa ne mora uvek da bude znak starosti.

Zašto kosa sedi?

Seda kosa se javlja ko rezultat redukcije pigmenta, dok sasvim bela kosa ne sadrži pigment.

U samom početku života, kosa je bela. Kasnije svoju prirodnu boju dobija od pigmenta koji se zove melanin. Prirodna boja koju ćemo imati tokom života zavisi rasporeda, količine i tipa melanina u srednjem sloju dlake ili omotaču.

U kosi postoje samo dve vrste pigmenta: tamni (eumelanin) i svetli (feomelanin). Prvo što treba da znate je da kosa sedi zbog nedostatka melanina, pigmenata u folikulima dlake, objašnjava profesor dermatologije Geri Godenberg.

Genetika igra značajnu ulogu i ako su vaši roditelji rano osedeli, možda ćete i vi. Ako niko u vašoj porodici nije rano osedeo, moguće je sa vaša dlaka beli iz sledećih razloga:

Nedostatak vitamina B12

Stručnjaci nisu sigurni zbog čega je tako, ali možete proveriti nivo vitamina B12 kroz laboratorijsku analizu

Stres

Naučnici su dokazali da česta izloženost stresu čini da kosa rano osedi.

„Stres povećava nivo kortizola koji povećava broj slobodnih radikala i oštećuje folikule i ćelije koje stvaraju pigment vlasima“, kaže dermatolog Goldenberg.

Na veliku žalost, Goldenberg tvrdi da kosa koje je jednom osedela više nikada ne može da vrati svoju prirodnu boju uprkos različitim receptima koji se mogu pronaći na internetu. Ipak, on savetuje da preduzmete sve korake kako vam kosa ne bi prerano osedela, poput zdrave ishrane, redovne fizičke aktivnosti i nepotrebnog izlaganja stresu.

Ukoliko nije u pitanju genetika, drugog rešenja osim farbanja kose nema.