AKTUELNO

Francuskinje su nadaleko poznate po svom sjajnom modnom stilu, a upravo one važe za najbolje odevene žene sveta. Stoga ne čudi da su upravo one mnogima modni uzor, ali u pokušaju oponašanja njihovog stila jednako je važno znati što Francuskinje nose kao i znati šta nikada ne bi obukle.

Dok se u modnom svetu još uvek lome koplja oko beretki i odluke jesu li one kultni modni dodatak ili staromodni komad koji treba prepustiti zaboravu, tu je lista pet modnih komada koje Francuskinje baš nikada ne bi imale u svojim ormarima, uprkos tome što su neki komadi trendi ili vrlo popularni u ostalim modnim prestonicama kao što su London, Njujork i Los Anđeles.

Naglašen logo brenda

‘Logomanija’ odnosno modni komadi prekriveni gomilom loga brenda na velika vrata se vratila ove godine, ali ne očekujte da taj trend vidite i na ulicama Pariza. Francuskinjama ne smeta da pokažu YSL kopču na kaišu ili lako prepoznatljivu Dior ‘saddle’ torbu, ali tu prestaje njihovo isticanje brendova kojima upotpunjavaju svoje modne kombinacije. Nositi Chanel džemper u kombinaciji s nakitom istog brenda i brendiranom torbom za Francuskinje je jednostavno ‘previše’.

Šta obući umesto toga: jedan modni komad s decentno istaknutim logom

Kopča za kaišu, kopča za torbu ili čak minđuše su sasvim uredu, sve dok je to jedini logo u modnoj kombinaciji. Prema Francuskinja, modu treba koristiti kako biste se osećali dobro, a ne da svetu pokažete koliko ste potrošili u šopingu.

Trenerke

Ovo ni ne iznenađuje, obzirom da je jedno od načela francuske mode pomno oblačenje čak i za ležerne izlaske. Za razliku od farmerki ili udobnog oversize džempera, trenerke se jednostavno ne mogu stilizovati na isti način i bez obzira na ostale modne komade jednostavno uvek izgledaju kao odeća za teretanu i nikako se ne uklapaju u pariski šik.

Šta obući umesto toga: Mat crne helanke

Ako zaista ne želite da se odreknete udobnih modnih kombinacija, radije posegnite za crnim, mat helankama i postignite šik i ujedno udoban izgled. Naime, helanke su podjednako udobne, ali izgledaju znatno doteranije i lakše se mogu upariti s sa sakoom i baletankama ili puloverom i čizmama.

Vrtoglavo visoke štikle u kojima je teško hodati

Neudobne cipele su veliki ne. Francuskinje uživaju u tome da izgledaju otmeno i doterano, ali nikada ne bi žrtvovale praktičnost u ime stila. Vrtoglavo visoke štikle, čizme koje žuljaju i platforme zbog kojih se spotičete pri svakom koraku, jednostavno nemaju mesto u ormaru Francuskinja, bez obzira koliko slatko i zavodljivo izgledale.

Šta obući umesto toga: Čizme s blok petom i sandale s ‘kitten’ potpeticom

Naravno, to ne znači da nužno morate da nosite ravne cipele ili baletanke, pogotovo ako to nije vaš stil. Nabavite par cipela sa znatno udobnijom ‘kitten’ štiklom i dobre čizme s blok petom koje su šik i nosive uz sve kombinacije.

Više svetlih boja u velikim dozama

Emili možda šeta Parizom u Barbi ružičastoj od glave do pete ili u svetloj kombinaciji narandžaste i zelene, ali teško da ćete prave Francuskinje sresti u takvim kombinacijama i nijansama. Francuskinje ne zaziru u potpunosti od boja, premda u tipičnom ormaru Francuskinja prevladavaju neutralne boje, a kada ih nose, nose ih u znatno manjim dozama.

Šta obući umesto toga: decentne šare

Najbolji način da pokažete jarkocrvenu torbu, cipele ili čak usne je da ih nosite uz prigušenije tonove. Boja jorgovana kombinovana s jarko ljubičastom, boja trešnje uz jarko crvenu lako može izgubiti jačinu u takvim kombinacija, ali nošene uz crnu, tamnoplavu ili bež dolaze do punog izražaja.

Jeftine tkanine

Bez obzira na dubini džepa, Francuskinje uvek radije ulažu u prirodna vlakna i komade koji će dugo trajati nego u jeftine trendi komade, poput pantalona od veštačke kože ili poliesterske bluze. Ponekad to može da znači da ćete morati malo da prištedite kako biste sebi priuštili ‘pravu stvar’, ali onda ćete u ormaru imati i te kako nosive komade koji odolevaju prolaznim trendovima i baš uvek izgledaju dobro.

Šta obuči umesto toga: prirodna vlakna

Pamuk, svila, vuna i lan primeri su prirodnih vlakana koja će duže ostati u sjajnom stanju, za razliku od jeftine sintetike. Realno, najbolja stvar koju možete da uradite za svoj nepogrešiv stil, i to po uzoru na francuski je da odvojite malo vremena i istražite odakle vaši omiljeni brendovi nabavljaju svoje materijale i razmislite o ulaganju u kvalitetnije komade koji će biti nosivi.

Autor:

#Francuskinje

#moda