AKTUELNO

Kokosovo ulje je jedno od najpopularnijih ulja, a osim za pripremu super zdravih jela, možete da ga koristite i u kozmetičke svrhe. Kokosovo ulje začas postaje maska za suvu kosu, a u kombinaciji sa braon šećerom - odličan piling za kožu.

U protekloj deceniji kokosovo ulje je zbog široke primene i mnogih zdravstvenih dobrobiti (antibakterijskog i antikancerogenog delovanja na organizam) postalo veoma popularno na Zapadu. Iako se još uvek najčešće koristi u kuhinji, mi vam donosimo niz beauty trikova sa kokosovim uljem za lepšu kožu, kosu i zube.

Foto: Pixabay.com

Kokosovo ulje za kosu

Kokosovo ulje je omiljeni prirodni saveznik žena, koje imaju suvu ili oštećenu kosu. Nakon nekoliko meseci redovnog korišćenja kokosovog ulja, umesto maske i regeneratora za suvu kosu, pokazalo se kako kosa postaje sjajnija i zdravija. Takođe, kokosovo ulje možeš da koristš i prilikom farbanja kose, tako što ćeš naneti malo ulja duž ivice vlasišta i oko ušiju kako bi izbegla da ti koža poprimi tamnu boju.
Ayurveda preporučuje kokosovo ulje za rešavanje problema peruti i savetuje nežnu masažu vlasišta kokosovim uljem, koje se nakon nekoliko sati ispere.

Recept za masku za suvu kosu s kokosovim uljem:

Pripremi jednu kašiku kokosovog ulja, pa ga kružnim pokretima umasiraj u vlasište. Zatim prođi rukama kroz celu kosu. Umotaj kosu u peškir i ostavi da odstoji nekoliko sati. Masku stavljaj jednom nedeljno, kako bi tvoja kosa bila što sjajnija i zdravija.

Kokosovo ulje za lice

Kokosovo ulje se pokazalo kao multifunkcionalni proizvod u kupatilu, koji može da zameni kremu za lice, piling, masku za kosu i sredstvo za skidanje šminke. Kokosovo ulje možeš da naneseš direktno na lice u maloj količini umesto kreme, a možeš da ga dodaš u svoj piling, masku za lice ili sredstvo za čišćenje šminke. Osim što hrani i hidrira tvoju kožu, deluje protiv stvaranja prvih bora i pigmentacije, vraća umornoj koži elastičnost i vlažnost, usporava proces starenja kože, ono pomaže i u smanjivanju raznih infekcija kože. U nastavku pročitaj recept za umirujuću masku za lice, koja umornoj koži vraća vlagu i sjaj.

Maska za lice od kokosovog ulja i meda (za normalnu i osetljivu kožu lica)

Sastojci: 2 kašike meda i 1 kašika kokosovog ulja
Priprema: Pomešaj dobro kokosovo ulje sa medom, dok se smesa ne sjedini Vrhovima prstiju nanesi masku na lice. Ostavi masku da deluje 15 min, a zatim lice isperi mlakom vodom. Dodatni trik: Ako ti je koža jako suva, možeš da dodaš još pola kašičice ulja od avokada.

Foto: Pixabay.com

Kokosovo ulje umesto kreme za lice

Nakon skidanja šminke možeš da staviš malo kokosovog ulja na lice i dobro umasiraš. Koža će ti biti zahvalna i nahranjena, a poseban učinak će se videti ako imaš jako suvu i dehidriranu kožu lica. Ako ipak imaš masnu kožu, sklonu bubuljicama, nemoj da koristiš kokosovo ulje umesto kreme.

Kokosovo ulje za negu tela

Istraživanja pokazuju kako kokosovo ulje itekako može povećati vlažnost kod suve kože i da može da zaštiti kožu od štetnih, spoljnih uticaja okoline. Nedavno istraživanje je pokazalo da nanošenje 6-8 kapi devičanskog kokosovog ulja na ruke i ostavljanje preko noći može biti odličan način za sprečavanje isušivanja kože uzrokovane čestom upotrebom sredstava za dezinfekciju ruku na bazi alkohola, prenosi Healthline. Takođe, može smanjiti blage do umerene simptome atopijskog dermatitisa, hronične kožne bolesti koju karakteriše upala kože i oštećenja u funkciji kožne barijere. Ako ne želiš da koristiš agresivne kreme za prevenciju strija i celulita, na kritične zone nanesi malo kokosovog ulja pre spavanja. Takođe, ono je odlična zamena za kremu za ruke u hladnijim zimskim danima.

Kokosovo ulje za zube

Od kokosovog ulja možeš da napraviš i prirodnu pastu za zube. Kokosovo ulje sjajno deluje protiv bakterija u usnoj duplji, ne sadrži dodatne boje i hemikalije i ne sadrži fluorid. Dajemo ti jednostavan recept za domaću pastu za zube na bazi kokosovog ulja:

Sastojci:

6 velikih kašika kokosovog ulja

6 kašičica sode bikarbone

10-20 kapi eteričnog ulja od nane ili eukaliptusa

Priprema: Pre mešanja malo rastopi kokosovo ulje, pa umešaj ostale sastojke kako bi se sve dobro povezalo. Smesu stavi u teglicu i ostavi da se potpuno ohladi pre upotrebe.

Ako imaš problema sa zubima, oslabljenu gleđ ili upalu desni, pre upotrebe prirodnih zubnih pasti posavetuj se sa svojim stomatologom.

Mućkanje kokosovog ulja u ustima

Mućkanje ulja je jedna od najpoznatijih metoda čišćenja usne duplje u ayurvedi, jer ulje na sebe privlači bakterije i pomaže u njihovom izbacivanju iz organizma. Mnogi preporučuju korišćenje kokosovog ulja kao alternativu vodici za usta zbog njegovog antibakterijskog delovanja. Kako izgleda postupak? Stavi malo kokosovog ulja u usta i mućkaj ga polako nekoliko minuta, ali nemoj da ga progutaš. Ulje treba mućkati opušteno, da te ne zaboli vilica i mišići usne duplje, jer bi postupak mogao postati neprijatan. Nakon 10 minuta ispljuni ulje (ne u sudoperu), isperi usta toplom vodom i normalno operi zube.