AKTUELNO

Za jaku, zsravu i kosu koja brzo raste nisu samo potrebna sredstva za spoljašnjetretiranje, kao što su šamponi i maske, već je potrebna nega iznutra. Da bi kosa bila negovana i zdrava potrebni su joj vitamini B, D, E, C, kao i minerali, gvožđe, omega-3, cink...

Donosimo vam 4 namirnice koje treba konzumirati za brži rast kose:

1. Žuta paprika - jedan od najboljih izvora vitamina C – u paprici ga ima skoro šest puta više nego u pomorandži. Inače, nismo slučajno spomenuli boju: u žutim paprikama je najviše vitamina C (341 miligram, a u crvenim samo 63). Ukoliko želite da vaša kosa brže rate i bude zdrava, jedite žutu papriku svežu, kao užinu ili u salati.

2. Jaja - Dijeta za rast kose treba da sadrži jaja. Sadrže biotin, još jednu neophodnu komponentu za brz rast kose. Posebno je korisno konzumirati žumance. Ako želite jaku kosu, konzumirajte jaja za doručak - dobićete odličan priliv proteina.

Foto: Pexels

3. Semenke - Najbolja grickalica za rast kose. Seme suncokreta je bogato vitaminom E - odličan je antioksidans i stoga će pozitivno uticati na kožu glave i podstaći zdravlje kose.

4. Avokado - Najbolja hrana za gustinu i rast kose je avokado. Ovo voće je prava kombinacija potrebnih vitamina i minerala! Sadrži vitamin E i esencijalne masne kiseline. Pored toga, avokado stimuliše proizvodnju kolagena i elastina, koji poboljšavaju stanje kože glave i kvalitet kose. Samo namažite avokado na tost i uživajte u doručku!

Pored ovih namirnica za rast kose se preporučuje konzumiranje badema, šakmpi, lososa, pasulja, slatkog krompira itd.

Autor: Z.L.