AKTUELNO

Kad je u pitanju kosa, nema lepšeg osećaja nego kada češljem možemo glatko proći po njoj, a ona postaje sve mekanija i glađa.

U realnosti je često drugačije pa nailazimo na sitne "čvorove" i oštećenja koja najčešće nastaju usled korištenja fena ili hemikalija na kosi. Ipak, i jednostavna radnja kao što je češljanje može uništiti kosu ako nismo oprezni.

Postoji toliko različitih mišljenja oko najboljeg načina češljanja kose - kakvu četku koristiti, koliko često, treba li u češljanje uključiti i neke proizvode za negu kose...

Zavisno od teksture, neki tvrde da se određeni tipovi kose uopšte ne moraju češljati. Ono što se nekad činio kao sasvim jednostavan korak u rutini nege kose, danas ima mnogo neodgovorenih pitanja.

Jedno pitanje je pogotovo podelilo mišljenja, a to je: je li loše češljati kosu dok je ona mokra?

Foto: Pexels

Kao i drugi aspekti u nezi kose, i kod ovog sve zavisi od tipa kose, odnosno teksture. Kosa je jako individualna, što znači da ono što funkcioniše kod jedne osobe, neće nužno i kod druge.

Za početak, češljanje je zamišljeno kao proces kojim se poboljšava stanje kose raspetljavanjem. Dermatolog kaže kako se pravilnim češljanjem umanjuje i mogućnost pucanja kose i stvaranja čvorova.

Za mnoge je češljanje mokre kose deo rutine tuširanja, mežutim, ono može oštetiti kosu, pogotovo ako se ne češlja pravilno.

Za osobe s ravnom kosom, češljanje mokre kose potencijalno može uzrokovati više štete nego češljanje suve kose.

- Treba imati na umu da je kosa najosetljivija dok je mokra. Češljanje u takvom stanju može preopteretiti i oštetiti kosu. Kosa je najčvršća kad je suva - tvrdi dermatolog, i dodaje kako je svako grubo češljanje loše za kosu, a posebno kad je ona mokra.

Za osobe s kovrdžavom i valovitom kosom važi obrnuto pravilo. Svatko ko je jednom pokušao očešljati suvu kosu, mogao je videti koliko je to pogrešno i traumatično.

Dermatolog kaže kako češljanje mokre kovrdžave kose smanjuje mogućnost njenog lomljenja i oštećenja folikula dlake.

- Ne verujem u to da je raščešljavanje kose uvek nužno. Umesto toga, trebamo se fokusirati da je ne zapetljamo prilikom pranja i nanošenja regeneratora - pojašnjava doktorka, i dodaje kako je kosu dobro raščešljati prstima jer je to nežniji način od korištenja češlja.

Nauka se složila da je za ove žene koje imaju ravnu kosu, praktičnije i zdravije da se raščešljaju kada malo prosuše kosu, dok se kovrdžavim ženama preporučuje raščešljavanje kada je kosa mokra, tačnije kada ste pustili regenerator da odstoji.

Autor: Z.L.

#Lepota