AKTUELNO

Egipćani su ovu namirnicu koristili u borbi protiv različitih kožnih bolesti. Savremena istraživanja su pokazala da je ona odlična alternative određenim kozmetičkim proizvodima, posebno onim za negu kose.

Od davnina žene su prepoznale svojstva ovsene kaše koja doprinose lepoti. Ona je bogata vlaknima koja pomažu u obnavljanju funkcije creva, eliminaciji toksina, odgovorna je i za snižavanje nivoa šećera u krvi, ubrzava metabolizam i sprečava apsorpciju masti. Takođe, ova namirnica značajna je i za lepotu kose.

Umesto suvog šampona

Nemate šampon za suvo pranje kose pri ruci? Nema mesta panici, jer zob može da ga zameni. Sve što treba da uradite je da nanesete malu količinu kaše na kosu (samo se uverite da je hladna) i dobro je raščešljajte. Ovas nežno čisti kožu glave uklanjajući višak sebuma.

Foto: Pexels

Maska za kosu

Ovas odlično hidrira vlasi i kosu ostavlja mekom i sjajnom. Ovsena kaša u kombinaciji sa drugim sastojcima može se koristiti za borbu protiv peruti. Ovas je bogat mineralima i vitaminima: cinkom, gvožđem, magnezijumom i kalijumom, a svi oni doprinose rastu kose.

Ovsene pahuljice sameljite, dodajte malo mleka i ostavite da smesa nabubri. Dodajte nekoliko kapi bademovog ulja i smesu nanesite na kosu. Uvijte glavu peškirom, za 15-20 minuta maska ​​će dovoljno zasititi vaše vlasi, a zatim isperite kosu hladnom vodom.