AKTUELNO

Nema ničeg lepšeg od sveže oprane kose čiji vas miris prati gde god da krenete i koji ostavlja o vama pozitivan utisak.

Međutim, život u gradu koji nosi sa sobom smog i zagađen vazduh, čini da prijatan miris iz naše kose brzo nestane. Kako zadržati lep miris kose posle pranja? Kako da vam kosa uvek lepo miriše? Zahvaljujući ovim savetima, kosa će vam duže biti mirišljava.

Stop duvanskom dimu

Poznato je da se duvanski dim brzo “uvuče” u nameštaj, zavese, pa čak i zidove doma u kojem se konzumiraju cigarete, a ista situacija se dešava i sa našom odećom i kosom. Da biste izbegli ovaj neželjeni efekat, ako je to moguće nemojte dozvoliti konzumaciju cigareta u zatvorenim prostorijama svog doma. Proterajte duvanski dim iz svoje kuće ili stana i ne dozvolite da vam neželjeni gost u vidu neprijatnog mirisa ostaje u kosi.

Treba znati da postoje i alternative cigaretama kao što su uređaji za zagrevanje duvana poput IQOS-a. Zašto je ovo bolje rešenje? Zato što IQOS radi na principu zagrevanja a ne sagorevanja duvana što predstavlja bolji izbor u odnosu na nastavak pušenja. Naime, u pitanju je oslobađanje pare odnosno aerosoli, a ne dima. S obzirom da nema sagorevanja, nema ni vatre, dima i pepela, a samim tim stvara se manje potencijalno štetnih materija. To ujedno znači i manje neprijatnih mirisa u vašem domu, nameštaju, garderobi i kosi. Ipak bitno je znati da i ovi proizvodi nisu bez rizika jer oslobađaju nikotin koji izaziva zavisnost.

Redovno perite kape, jastučnice i marame

Trake i marame za kosu, gumice, kape, šeširi, pa i jastučnice na kojima spavate dolaze u kontakt sa vašom kosom. Ukoliko ih ne perete redovno, mogu se u njih uvući neprijatni mirisi koji će se potom preneti na vašu čistu kosu. Stoga, imajte na umu da sve ove modne dodatke koje stavljate na kosu, redovno perete toplom vodom sa malo praška i/ili omekšivača. Isto treba primeniti i na jastučnice u vašem domu. Savetuje se da se posteljina menja jednom u sedam dana i redovno provetrava kad god je moguće. Nakon pranja čaršave i jastučnice sušite na suncu jer se time uništavaju grinje i bakterije.

Foto: Pexels

Napravite sami efikasnu pastu

Poznato je da soda bikarbona neutrališe neprijatne mirise, pa se često koristi u domaćinstvu za odmašćivanje, čišćenje i dezinfekciju. Da li ste znali da soda bikarbona takođe može da pomogne u tome da vaše vlasište proizvodi manje sebuma i da se vaša kosa manje masti? Rastvor koji možete sami napraviti kod kuće u razmeri od ¼ šolje sode bikarbone i ¾ šolje vode izbaciće neprijatne mirise iz vaše kose. Ova pasta se nanosi na mokru kosu i vlasište, a nakon pet minuta delovanja potrebno je isprati kosu i kožu glave, te naneti hranljivu masku za kosu.

Neka vaša četka uvek bude čista

Bez obzira što perete i negujete svoju kosu redovno, treba obratiti pažnju i na to da vaše četke i češljevi uvek budu čisti. Svi proizvodi koje koristite za negu talože se na vašoj kosi, ali ostaju nataloženi i na vašem češlju ili četki, pa tako i neprijatni mirisi. Zato ih uvek očistite od dlaka i ne samo to – povremeno ih operite sapunom i vodom. U vodu možete sipati i malo šampona da bi čišćenje bilo delotvornije i da četka duže ostane mirišljava.

Mirišljavi sprej pre feniranja

Kada stavite mirišljavi sprej ili mirisno ulje učinite to pre feniranja ili peglanja kose, nakon što ste kosu prosušili peškirom. Na taj način toplota će da obavije dlaku i mirišljavi proizvod će ostati u njoj duže. Zagrevanje će učiniti da preparat ostane obložen i “konzerviran”. Ovakvi preparati ujedno hrane i štite kosu od oštećenja, pa i od toplote, a posebno treba voditi računa da ne preterate kada koristite toplotu za stilizovanje kose. Idealna temperatura za stilizovanje kose bi trebalo da se kreće oko 185℃, pa bi trebalo da se toga pridržavate.

To koliko će vaša kosa zadržati lep miris zavisi i od tipa kose i strukture dlake. Verovatnije je da će retka kosa i tanka dlaka brže izgubiti svežinu i prijatan miris šampona, regeneratora i drugih preparata koje upotrebljavate. Pored toga što ćete kosu održavati čistom i urednom potrebno je primeniti i neke od ovih trikova kako bi se miris duže zadržao.