AKTUELNO

Kosa koja se lepi i leti na sve strane, koju ne možete da obuzdate i skinete sa lica, prilično zna da umori. A, da li ste se ikada zapitali zbog čega vaše vlasi nekada idu uvis i kako možete da sprečite naelektrisanu kosu?

Statički elektricitet nastaje kada površina primi dodatne elektrone, koji su negativno nabijeni. Dakle, kada se određeni materijali trljaju jedan o drugi (poput pletenog šešira o kosu), ti negativni naboji skaču na kosu i počinju da se nakupljaju. Predmeti sa istim nabojem međusobno se odbijaju, što je razlog zašto vam se diže kosa na glavi - svaki pramen je negativno nabijen, pa žele što više da se udalje jedan od drugog.

To se obično događa u toku hladnijih meseci.

- Električni naboji ne prolaze kroz vodu, tako da će atmosfera bez ikakve vlage rezultirati sa mnogo više statičkog elektriciteta - kaže frizer Miko Branč.

- Suva, oštećena kosa je sklonija elektrisanju, jer joj nedostaje vlage da odbije električne naboje - objašnjava on.

Ako na sve to dodate malo trenja u ionako suvo okruženje, poput šešira i šalova, snažnog četkanja, sušenja peškirom i slično, lako ćete se naći u situaciji u kojoj vam se doslovno diže kosa na glavi.

Foto: Pexels

Kako da to sprečite?

1. Koristite hidratantne šampone i regeneratore
- Budući da je suva kosa sklonija statičkom elektricitetu, hidratantni šamponi i regeneratori važne su mere prevencije - kaže slavni frizer Endrju Ficsimons.

Ovo podrazumeva mnogo više od zaobilaženja proizvoda sa sulfatima, koji u velikoj meri uklanjaju prirodna ulja sa vlasišta i mogu da učine pramenove lomljivim.

Koristite šampone koji su bogati prirodnim emolijensima, poput ulja i šea putera.

Jednako hidratantni regenerator tada može pomoći u zatvaranju kutikula i dodati hranljive sastojke ponovo u kosu.

- Razmislite kad svojoj odeći dodate omekšivač kada je perete. Baš kao što omekšivač može da ukloni statičko prianjanje sa odeće, regenerator podmazuje pramenove i smanjuje verovatnoću da će stvarati trenje dok se vlasi trljaju jedna o drugu - kaže Sara Roberts, frizerka.

2. Redovno koristite masku za kosu

Za dodatnu vlagu, posebno u toku suvih, zimskih meseci, ključan je dubinski tretman. Ovo su kao obroci od tri jela za vašu kosu, hranite kosu uljima, puterima i sastojcima bogatim proteinima. Koristite jednu od ovih hidratantnih maski za kosu barem jednom nedeljno, ili češće, u zavisnosti od suvoće kose.

3. Zamenite peškir

Tradicionalni peškiri od frotira mogu suviše da isuše kutikulu i da prouzrokuju trenje na vlasima kose, što može dovesti do povećanog statičkog elektriciteta.

U ove svrhe bi trebalo da koristite mekane peškire od mikrovlakana ili običnu pamučnu majicu.

4. Rešite se plastičnih češljeva

- Metalni češljevi provode elektricitet, što pomaže u uklanjanju električnog elektriciteta iz kose, dok plastični češljevi povećavaju elektricitet, dobar izbor su oni od drveta ili bambusa - kaže Fizsimons.

5. Spavajte na svilenim jastučnicama

Baš kao što peškiri od frotira mogu podići kutikulu i uzrokovati više elektriciteta i kovrdžanje kose, takav efekat mogu imati i posteljine od pamuka ili lana.

Autor: Z.L.

#Kosa