AKTUELNO

Buter za telo puno je čvršće, masnije i gušće konzistencije od losiona te služi da hidrira i omekša suvu kožu tela. S obzirom da ne sadrži vodu kao neke kreme i losioni, ne isušuje kožu.

Izrada butera za telo poprilično je jednostavna, a potrebno vam je samo nekoliko sastojaka. Preporučuje se da buter koji napravite kod kuće iskoristite tokom 6 – 8 meseci i da ga držite u hermetički zatvorenoj posudi dalje od sunca.

Foto: Pexels.com

Kako se koristi buter za telo?

Buter za telo koristi se kao i losion – potrebno ga je umasirati u kožu kako bi je dobro upila. Za bolju apsorpciju preporučuje se upotreba nakon tuširanja. Buter možete nanositi na telo prema potrebi kako biste omekšali i hidrirali kožu.

Imajte na umu da su maslaci za telo jako masni i da će vašoj koži trebati nekoliko minuta da ga upije. Nemojte hodati bosi nakon što ga nanesete i na stopala, jer se možete okliznuti.

Kako napraviti buter za telo?

Premda se ši, kakao ili mango maslac koriste kao baza u receptima za izradu prirodnog butera, ako nemate vremena za izradu spostvenog butera možete ih koristi samostalno za mazanje.

Maslace možete pronaći u obližnjoj drogeriji ili bio trgovinama.

Ši maslac ima blagi prirodni miris i mrvičastu teksturu. Kakao maslac miriše kao čokolada i ne može se koristiti sam u pripremi zato što smesa može ispasti jako tvrda pa se preporučuje mešanje s drugim maslacima i uljima.

Pri izradi prirodnih maslaca za telo kod kuće dodaju se ulja kao što su:

kokosovo ulje, bademovo ulje, jojobino ulje, ulje avokada,
maslinovo ulje, ulje slatkog badema.

Najčešće se dodaje i par kapi esencijalnih ulja kako bi buter imao lep miris, ali taj sastojak možete preskočiti. Za izradu vam je potreban i mikser.

Autor: Z.L.

#NEGA