AKTUELNO

Za podmlađivanje kože lica, možda treba da obratite više pažnje o brizi prema sebi i svome telu. Starenje kože uslovljeno je ne samo njenim stanjem, već opštim nivoom zagađenja i stanja organizma u celini. Koža samo pokazuje koliko smo mi zdravi.

Savremene metode i načini podmlađivanja bez operacije podrazumevaju mezoterapiju, termaž, podmlađivanje ozonom, laserom, subkutane injekcije, botoks i podmladjivanje matičnim ćelijama. Sve ove procedure zahtevaju dosta vremena i novca. 

Foto: Pexels

Mnogo je lakše postići podmlađivanje lica sa pravilnom ishranom, čišćenjem i odgovarajućom negom i aktivnim zdravim načinom života. Ćelije u našem telu trebaju bogato izbalansiranu ishranu i dovoljno snabdevanje energijom. Dopuniti nedostajuće elemente mogu biološki aktivni dodaci ishrani.

Čišćenje lica

Nega lica prvenstveno podrazumeva da se vodi računa o tome da koža lica bude čista, oprana, a da se pritom koriste adekvatni sapuni, koji nisu preterano agresivni, da se ne bi narušila pH vrednost kože. Na taj način se uklanja znoj, sebum, šminka i prljavština, a lice se priprema za dalju negu, jer čista koža bolje upija kreme za lice. Razlikuju se jutarnje i večernje čišćenje lica. I umivajte se mlakom vodom, nikako vrućom, jer može doći do iritacije.

Toniranje lica

Toniranje, pored toga što uklanja ostatke sredstava za čišćenje lica, vraća prirodnu pH vrednost koži, osvežava je i hidrira. Tonik za lice nanosi se vatom i bira se u odnosu na tip kože.

Izbor odgovarajuće kreme za lice zavisi od tipa kože, ali i od starosnog doba, kao i od toga da li je potrebno da deluju na različita stanja kože. Krema služi da kožu lica hidrira, obnavlja i štiti, a postoje i one koje se koriste u borbi protiv bora, za regulaciju nekih promena na koži, kao i one za negu kože posle 30-te, 40-t ili 50-te godine života. Savetuje se i upotreba krema posebno namenjenih za predeo oko očiju (gde je koža tanka i veoma osetljiva) koje je potrebno nežno utapkati vrhovima prstiju.

Kremu je potrebno nanositi, ne kružnim pokretima, već od sredine lica ka potiljku. Noćna krema je važna kako bi se koža dok miruje nahranila i regenerisala, i baš kao što je i Vašem telu potreban san, isto važi i za Vašu kožu lica.

Kokosovo ulje

Ovo ulje je dobro poznato svima, kao i to da ima moć da deluje na različite probleme kože, pa i za zatezanje. Kokosovo ulje je snažan antioksidant koji eleminiše slobodne radikale, koji oštećuju kožu.

Osim što eliminiše slobodne radikale, kokosovo ulje hidrira i vlaži vašu kožu, pa samim tim sprečava pojavu bora i opuštenosti kože. Da biste koristili kokosovo ulje kao tretman za zatezanje kože, nakon čišćenja kože, a po mogućstvu i blagog pilinga, svake večeri umasirjte kokosovo ulje u kožu, bar pet minuta. Ostavite da deluje preko noći.

Ulje lavande

Ako postoji jedno eterično ulje za svako čulo, onda je to ulje lavande. Ono može pomoći i kod nesanice, stresa, i kožnih problema. Ima antibakterijska svojstva, pa je pogodno za kontrolisanje prekomernog izlučivanja sebuma i smanjenje ožiljaka. Pomešano sa uljem od semena šipka, i to 3 kapi ulja lavande sa kašičicom ulja semena šipka, dobija se odlična mešavina za zatezanje kože, kao i tretiranje sebuma, fleka i bora.

Autor: Z.L.

#NEGA