AKTUELNO

Starenje ne možete da sprečite, ali možete da ga usporite. Posle četrdesete, koža sve više gubi elastičnost, i prva stvar koju možete da uradite je da promenite način svoje ishrane i u svoj jelovnik ubacite nekoliko važnih namirnica.

Brokoli

Ovo povrće je jedna je od najbogatijih namirnica na svetu, barem kada je reč o nutrijentima. Brokoli sadrži proteine, kalcijum koji je ključan za izgradnju kostiju, vlakna, vitamina A, C i K, fitoestrogene i spojeve koji popravljaju oštećenja mišićnih tkiva i organa nastala starenjem. Vitamin A je ključan kada je održavanje mladolikog izgleda u pitanju.

Foto: Unsplash.com

Losos

Losos je jedan od najbogatijih izvora omega-3 masnih kiselina, koje pomažu u snižavanju holesterola, ali i smanjuju rizik od srčanog udara, ali i očuvanju elastičnosti kože. Ukoliko jedete lososa jednom nedeljno, krema za podmlađivanje vam neće biti potrebna.

Značajan je i zbog prostaglandina koji sprečavaju upale i isušivanje kože.

Bademi

Bademi, orasi i pistaći dokazano su bogati vrstom antioksidansa za koje se veruje da igraju ključnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju kožu.

Krompir

Sadrži ogromnu količinu vitamina A (koji je vrlo pogodan za vašu kožu i oči), moćnih antioksidansa i kalijuma, koji pomaže da se unište štetni efekti natrijuma na vaš krvni pritisak i kosti. Drugim rečima, krompir je prava bomba nutrijenata.

Autor: Z.L.

#starenje