AKTUELNO

O lekovitim svojstvima belog luka od davnina se zna, a postoji proizvod od ove namirnice koji čini čuda ne samo za zdravlje, već i lepotu. Ulje od belog luka se izuzetno lako priprema, a koristi od njega su višestruke!

Kako se pravi?

Zapravo, potrebno je samleti ili usitniti beli luk i potopiti ga u biljno ulje. U teglu izručite usitnjen luk, prelijte ga uljem, zatvorite teglu, pa ostavite na tamnom mestu da odstoji nedelju dana. Svakodnevno protresite teglu, da se sadržaj izmeša. Nakon nedelju dana, procedite ulje kroz gazu.

Za šta je dobro?

Ovo ulje se koristi za brojne tegobe, a izuzetno je korisno kod gubitka kose. Alopecija ili gubitak kose javljaju se iz nekoliko razloga - genetika, izloženost hemikalijama, lekovima, oksidativni stres nakon bojenja kose i problemi sa štitnom žlezdom su samo neki od njih.

Jedan od uzroka alopecije, a koji može da se lako se otkloni, jeste neodgovarajuća ishrana, tačnije nedostatak određenih sastojaka u hrani koji rezultiraju gubitkom kose. Neki od ovih sastojaka se nalaze u belom luku.

Beli luk i ulje belog luka imaju antiinflamatorna, antibakterijska i lekovita svojstva. Ekstrakt belog luka je takođe efikasan u lečenju različitih kožnih oboljenja poput atopijskog dermatitisa, akni, psorijaze, gljivičnih infekcija, pojačane pojave bora i drugih.

Autor: Pink.rs

#Beli luk