AKTUELNO

U bjutičasopisima i TV reklamama mnogi od nas pomalo zavidno gledaju besprekornu kožu manekenki koje reklamiraju različite proizvode za negu i lepotu. Blistava, sjajna i besprekorna koža mnogima je nedosanjani san.

Ponekad je stvar genetike, ponekad nepravilne ishrane, ponekad okruženja koje doprinosi isušivanju kože, ponekad procesa starenja ili uzimanja nekih lekova, a ponekad jednostavno korišćenje proizvoda koji ne odgovaraju našoj koži.

Promene na koži, suvoća, osećaj zatezanja i nelagode pretežno dolaze do izražaja tokom i nakon zimskih meseci. Hladnoća i vetar, suv vazduh u zatvorenim prostorima i centralno grejanje, užitak koji nam donosi dugo tuširanje vrućom vodom, sve su to faktori koji doprinose isušivanju kože.

Foto: Pexels

Ali, ima i onih koji se s problemom suve kože bore tokom cele godine. Znate li koji je vaš tip kože?

Znamo da se osnovni tipovi kože dele na suvu, normalnu i kombinovanu kožu. Najčešći tip kože je upravo kombinovana koža, koja je masna u području T-zone, a područje oko očiju i obrazi suvi.

Normalna koža je glatka, bez vidljivih pora, ne zateže i zdravog je sjaja. Kada je suva, koža zateže, peruta se, puca, sklona je crvenilu, izgleda umorno i zapušteno, a najčešće su pogođena područja lica, ruku, laktova i kolena.

Tu je još i dehidrirana koža, koja često izaziva zbunjenost, jer mnogi ne razlikuju suvu od dehidrirane kože. No razlika je prilično jednostavna. Dok suva koža spada pod tip kože, dehidrirana koža je stanje koje mogu izazvati različiti uzroci.

Drugim rečima, kod suve kože žlezde lojnice ne izlučuju dovoljno masti i ona je uglavnom suva tokom cele godine, dok dehidriranoj koži nedostaje vode. To znači da i masna koža može pod određenim uslovima da postane dehidrirana.

Kako da pomognete vašoj koži?

Ključni sastojci za negu suve kože u svojoj formulaciji moraju da budu takvi da ne sadrže preveliku količinu vode. Hidratacija jeste odgovor na suvu kožu, međutim ako se preparat pretežno sastoji od vode, ona će u kontaktu sa kožom ispariti, pa hranjive stvari neće blagotvorno delovati na kožu željnu nege.

Međutim, ulje može prodreti u dublje slojeve kože, pa su se preparati za negu koji kao glavnu aktivnu stvar sadrže kvalitetna ulja pokazali mnogo delotvornijim od proizvoda na bazi vode.

Autor: Pink.rs

#Suva Koža