AKTUELNO

Preduzetnik iz Francuske se zasitio dosadašnjeg posla i poželeo je da se "vrati prirodi".

Sluzava pena klizi niz ruku mladoga francuskog poduzetnika Damiena Desrošera dok lagano trlja jednog od hiljadu puževa koje čuva u ograđenoj bašti svog dvorišta. Dobijenu tečnost koristi za izradu sapuna koju je u decembru počeo da prodaje u lokalnim prodavnicama.

Ovaj 28-godišnji francuski preduzetnik je sluz od puževa počeo da koristi za izradu sapuna prošle godine, a na tržište je gotov proizvod izbacio u decembru.

Nekadašnji računovođa pojašnjava da je "sve u spretnosti i načinu na koji se trlja mekano puževljevo tkivo" i napominje da se tim postupkom puževi ne povređuju.

Desrošer je započeo s uzgojem puževa u gradu Vahagniesu na severu Francuske, jer se zasitio dosadašnjeg posla i poželeo je da se "vrati prirodi": "Jednom kad vidite kako se puževi ponašaju, shvatite da su to drage životinjice", rekao je.

Dosad je odgajio oko 60 hiljada i deo njih ulazi u svoju reproduktivnu fazu, pa ih premešta na veću površinu, a oko 4 hiljade drži u ograđenom prostoru i od njih koristi sluz. Jedan puž daje oko 2 grama sluzi, što znači da je za proizvodnju 80 grama potrebno oko 40 puževa. Ta količina je dovoljna za proizvodnju 15 sapuna od 100 grama.

Puževljeva sluz se koristi u raznim korejskim kozmetičkim proizvodima koji važe kao vrlo delotvorni u sprečavanju i ublažavanju znakova starenja kože. Preduzetnik pojašnjava da sluz sadrži molekule kolagena i elastina koji imaju snažna antiejdž i lekovita dejstva. Dodaje da puževi "koriste svoju sluz kako bi popravili svoje oštećene kućice". Mladi poduzetnik je rekao da mu je cilj da u prvoj godini proizvodnje na tržište izbaciti 3 hiljade sapuna.

#krema za lice