AKTUELNO

U našoj upotrebi postoje mnoge vrste ulja, pa među njima imamo esencijalna, ulja za lice, ulja za kožu tela, kosu i tako dalje.

Međutim, svakim danom možemo saznati nešto novo i pronaći neki novi proizvod koji važi za idealan sastojak svačije rutine. Danas je reč o crnom kimu, odnosno njegovom ulju koje se koristi za negu i brži rast kose.

Foto: Unsplash.com

Zašto treba koristiti ovo ulje?

Mnogi predlažu korišćenje ulja crnog kima radi postizanja boljeg rasta i poboljšanja jačine kose zbog jednog sastojka koji se unutra nalazi – timokinona, moćnog antihistamina. Da, antihistamini se najčešće prepisuju pacijentima sa alopecijom. Ipak, ulje crnog kima spada i u esencijalna, pa samim tim i terapeutsko dejstvo.

Pošto je esencijalno, samostalna upotreba je previše jaka, pa se mora razblažiti pre nanošenja npr. mešanjem sa baznim uljima – kokosovim ili maslinovim. Tako razblaženo se može naneti direktno na kožu glave.

Ulje crnog kima ima nekoliko svojstava: smanjuje upalne procese, stimuliše rast kose i smanjuje osetljivost i perutanje. Čak i kada nemate neki problem sa kosom, preporučuje se njegova upotreba kako bi kosa bila mekana, hidrirana i sjajna (to se postiže redovnom upotrebom).

Kako se koristi?
Postoje dva načina – jednostavniji i složeniji.

Prvi je:

Pomešajte jednu kašiku ulja crnog kima i jednu kašiku kokosovog ulja. Pre tuširanja nanesite smesu na skalp kružnim pokretima, koncentrišući se na delove gde primećujete da vam je kosa proređena. Sačekajte pola sata, a zatim operite kosu kao i inače.

Drugi:

- 2 šake crnog kima

- 5 šolja vode

- 1 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja

Autor: Pink.rs

#crni kim