AKTUELNO

Više od polovine savremene kozmetike sadrži silikon i to se odnosi i na većinu kozmetike visokog brenda, ranga i cene.

Silikon se naročito koristi za kreiranje šampona za kosu koji vam omogućava da u rekordno kratkom roku popravite oštećene krajeve.

Ima li koristi od silikona?

Neosporna prednost šampona sa silikonom je činjenica da oni praktično popravljaju oštećenu kosu i na taj način je oslobađaju suvih krajeva i povećane krhkosti.

Takođe, prisustvo ove supstance u šamponima omogućava vam da kosu učinite lepšim izgledom i poslušnijom za češljanje, što je važno za one koji vode adekvatnu negu.

Ipak, to nije sve. Silikon čvrsto omota svaku dlaku oko sebe, zbog čega je u stanju da je zaštiti od negativnih uticaja spoljne sredine, a pruža i olakšavanje sušenja i oblikovanja nestašnih dlaka.

Neke činjenice takođe govore da šamponi koji sadrže silikon pomažu da se produži otpornost nove boje kose, jer sprečavaju ispiranje pigmenta boje. Međutim, tu se završavaju njihove pozitivne karakteristike.

Foto: Unsplash.com

Lepota, ali samo za izgled

Uprkos brojnim pozitivnim karakteristikama, silikon nije toliko dobar kao što se čini na prvi pogled. Budući da je potpuno sintetički proizvod, on ne donosi nikakve zdravstvene koristi za kosu. Obuhvata ih samo spolja i na taj način sprečava prodiranje hranljivih materija u unutrašnju strukturu kose.

Kao rezultat toga, dugotrajna upotreba šampona sa takvim supstancama dovodi do pogoršanja stanja kose. Vremenom gubi prirodni sjaj, postaje krhka i beživotna.

Štaviše, čestom upotrebom takvih sredstava količina silikona u kosi se samo nakuplja, zbog čega njegov negativni efekat postaje sve vidljiviji.

Kako rešiti problem?

Da biste vratili kosi prvobitnu lepotu, trebalo bi da razmislite o tome da šampon zamenite sa prirodnijim koji ne sadrži silikon. Međutim, ne očekujte da će prvo pranje kose dati vidljiv efekat. Prirodni sjaj i sjaj kosi će se vratiti tek nakon 2-10 nedelja redovne upotrebe restorativnih proizvoda. U nekim slučajevima ovaj period može biti oko šest meseci.

Autor: Pink.rs

#Kosa