AKTUELNO

Lakiranje noktiju je prava zabava! Pre nego što joj se prepustite, naučite ovo!

1. Da li treba da nanosimo dva sloja laka?

To zavisi od vas. Ukoliko više volite jarke boje onda možete da nanesete dva sloja laka. Ne zaboravljajte da nanesete prvo bezbojni lak kao podlogu koji će vaš nokat zaštititi. Za profesionalniji izgled vaših noktiju nanesite i završni lak. Svakom laku je potrebno minimum deset minuta da se osuši.

Foto: Unsplash.com

2. Da li treba lak da mućkate?

Ovo pravilo više ne važi, lak će se sam od sebe sasušiti. Bočicu je dovoljno da protrljati kroz dlanove dok se nijanse ne sjedine i dok se lak ne bude ravnomerno nanosio.

3. Mogu li lakovi da se mešaju?

Slobodno eksperimentišite, ali bi najbolje bilo da ukoliko želite da mešate lakove, pomešajte lakove istog proizvođača jer oni sigurno imaju isti hemijski sastav.

4. Šteti li lak noktima?

Upravo suprotno, neki lakovi u sebi sadrže supstance koje su hranljive za vaše nokte. Svakako, ni jedan lak ne može da prođe bez hemije. Od lakova očekujemo da se brzo osuše, da nam dugo stoje na noktima i da sijaju, ali ne znamo da oni sadrže razne rastvore i formaldehin koji laku omogućava da se stvrdne. Srećom, ove supstance se u lakovima nalaze u ograničenim količinama i tako ne predstavljaju opasnost za nokte.

5. Da li je noktima potreban "odmor"?

Sigurno da! Ako redovno lakirate nokte, time pospešujete samo sušenje nokta. Nije kriv samo lak, već i odstranjivač, koji narušava površinu nokta. Koristite odstranjivače bez acetona. Nakon svakog skidanja laka trebalo bi da date predah svojim noktima dva do tri dana i da ih u tom periodu mažete uljima i kremama namenjenim za negu noktiju.

Autor: Pink.rs

#Nokti