AKTUELNO

Stres nikako nije dobar za nas i to već svi znamo. U ekstremnim situacijama može da dovede do potpunog raspada imunog sistema i nepovratno ugrozi organizam, ali i u manjim dozama može imati mnoge neželjene posledice.

Znamo da je nemoguće potpuno ga eliminisati iz života i saveti tipa: „Ne nerviraj se“ ne pomažu previše, ali treba imati u vidu da stres direktno utiče i na naš fizički izgled. O čemu se tačno radi, pročitajte u nastavku.

Kosa može da opada

Stres može na različite načine da utiče na kosu i na bradu, a jedan od njih je i opadanje dlaka. To je stanje u kome se pojavljuju sitne oblasti bez dlaka, koje kasnije mogu i da se prošire.

One ponekad mogu da budu i posledice nesvesnog tika usled koga konstantno češemo neku oblast ili čupamo kosu koja potom nema vremena da ponovo poraste.

Kada je u pitaju veliki šok za organizam i stres koji nije „redovan“, može doći i do opadanje kose u većoj količini i na više mesta istovremeno.

Kosa može i da osedi

Iako opadanje kose usled stresa može da bude samo privremeno i postoji način za saniranje, još jedna neželjena posledica je sedenje kose.

Iako je sedenje kose prirodan proces, stres ubrzava gubitak pigmenta i pojavljuju se sive ili potpuno bele dlake. Na par mesta takođe mogu biti posledica traumatičnih događaja, dok kontinuirani stres ubrzava ovaj proces na celoj kosi.

Pojavljuju se bubuljice

Ovo vam je verovatno poznato, jer stres utiče na povišenje kortizola koji potom uslovljava veću proizvodnju ulja na vašoj koži.

To donosi veću šansu da pore budu začepljene, a može se desiti i da se poveća broj bakterije koje izazivaju bubuljice. Ako se ovakav problem nastavi, obavezno treba potražiti savet lekara.

Koža je isušena

Osim bubuljica, povišena proizvodnja kortizola može rezultirati i vrlo suvom kožom. To je zbog toga što ovaj hormon umanjuje elastičnost kože i njenu mogućnost da zadrži vodu i tako ostane hidrirana.

U tom slučaju, potrebno je okrenuti se kvalitetnim kozmetičkim dopunama koje će pomoći hidrataciju.

Izgledate starije

Stres može da utiče na kvalitet sna, na bore na čelu i ispod očiju, kao i na izgled kože. Ne samo da možete izgledati starije, već se pojedini znaci starenja bukvalno ubrzavaju i pojavljuju kod ljudi i do 10, 20 godina ranije nego što bi to inače bio slučaj.

Vrlo je bitno voditi računa o tome da spavate dovoljno, jer mnoge nepovratne posledice kreću odatle.

#Izgled

#Lepota

#Stres