AKTUELNO

Ispiranje i potapanje kose u vodu od pirinča, kako bi je podstakli da više raste i bude sjajnija, dugo je bio deo prakse u Istočnoj Aziji. Sada korisnici TikTok-a tvrde da prskanje kose ili ispiranje ovom vodom, dovodi do ekstremnog rasta. Ali, da li zaista radi?

Šta je pirinčana voda?

Pirinčana voda je ono što ostane nakon ispiranja pirinča, a često sadrži skrob i ponekad neke vitamine, navodi dermatolog Rejčel Nazarijan iz Njujorka. Najbrži način da dobijete tu vodu, jeste da potopite šolju pirinča u dve šolje vode i ostavite na 30 minuta, a potom procedite vodu u čistu činiju.

Iako je obična pirinčana voda u redu, neki korisnici TikTok-a dodaju koru grejpa i esencijalna ulja, pre nego što je stave na kosu.

Foto: Pexels

Da li pirinčana voda podstiče rast kose?

Na žalost, nijedno istraživanje nije pokazalo da ona utiče na brzinu rasta, na bilo koji način. Međutim, možda ima tu nešto. Pirinčana voda sadrži vitamine B i E, koji su bili povezani sa rastom i vitalnošću kose, tvrdi Mona Gohara, asistent profesora dermatologije na Jejlu. Manjak vitamina B12 je posebno povezan sa gubitkom kose, sudeći po članku iz 2019. godine, objavljenom u "Dermatologiji i Terapiji".

Šta pirinčana voda zapravo radi za vašu kosu?

- Pranje kose pirinčanom vodom može, najviše, dovesti do privremenog poboljšanja, za neke ljude, ali ovo nije dokazano i verovatno je minimalno - kaže dr. Nazarijan.

Dr. Gohara navodi da potapanje ili ispiranje kose pirinčanom vodom, može da poveća volumen kose, zbog vitamina koje sadrži, ali neće ubrzati sam rast.

Autor: Pink.rs

#Kosa

#pirinač