AKTUELNO

Ako hodate po vetrovitom vremenu, nosite masku ili neprekidno gledate u ekrane, to može da nadraži oči i natera vas da ih protrljate, što je štetno za zdravlje.

Inženjerka očne optike Karli Rouz kaže da nuspojave trljanja očiju nisu samo iritacija oka nego su posledice dalekosežnije i puno ozbiljnije, piše „Majnd bodi grin“.

„Trljanje očiju može biti povezano s nastankom keratokonusa, alergija, glaukoma, bora i podočnjaka. Možete povrediti površinu oka, obrva, pa čak i prouzrokovati infekcije“, upozorila je Rouz.

No teško je odupreti se porivu da protrljate oči, posebno ako su suve ili imate osećaj kao da su pune peska. Naravno, možete pokušati snagom volje prebroditi napast, no doktorka savetuje da primenite ove tri jednostavne i učinkovite tehnike, prenosi portal 24 sata.

Tapkajte prstima uz orbitalnu kost

Jagodicama nežno tapkajte duž orbitalne kosti. To je kost koja okružuje vaše oči. Taj tip masaže oka može podstaći protok krvi u području i omogućiti drenažu tečnosti. To će ujedno smanjiti oteklinu oko područja oka.

Hladne obloge

Namočite maramicu u hladnu vodu i nežno je položite preko zatvorenih očiju. To bi trebalo da smanjiti svrab.

„Kod alergija svrab potiče otvaranje mastocita i otpuštanje još više histamina, te pogoršava simptome alergije“, kaže Rouz.

Zato ova metoda umiruje nadražaj i dugoročno je učinkovitija.

Protrljajte ušnu školjku

Rouz priznaje da zvuči čudno, ali trljanjem ušne školjke palcem i kažiprstom možete ublažiti iritaciju oka. Možda nije najučinkovitija opcija, ali kad je reč o blažoj iritaciji, ovaj trik pomaže makar da vam odvrati pažnju.

Za većinu ljudi trljanje oka je prirodna reakcija na suvoću i iritaciju, no potencijalne posledice nisu vredne trenutnog olakšanja. Ako isprobate ove alternative koje je ponudila doktorka, zdravlje oka će biti sigurnije. No ako i dalje patite od simptoma, posetite lekara koji će odrediti terapiju i ustanoviti uzrok tegoba.

#Lepota

#Oči

#trljanje