AKTUELNO

Ni dekorativnu kozmetiku nije dobro da koristite duže od nekoliko meseci posle otvaranja

Ukoliko vam se pojavi infekcija oka, dermatolog najpre treba da vas upita - koliko je stara vaša maskara.

Foto: Pixabay.com

- Zbog manjka novca šminku ne obnavljamo onoliko često koliko bi to bilo potrebno. Ali, čak i ako ne koristimo često šminku koju imamo, to joj ne produžava rok trajanja - apeluje dermatolog Nol Šerber.

Iako su se mnogi od nas osećali kao zamrznuti u vremenu od početka pandemije, Šerber i drugi stručnjaci su naglasili da "sat otkucava“ za šminku i proizvode za negu kože, koji obično imaju kraći rok trajanja i mogu biti kontaminirani potencijalno štetnim mikrobima.

Neki ljudi misle da je ono što zagađuje njihove proizvode, svakodnevna upotreba - otvaranje, zatvaranje, nanošenje na lice, ali zapravo "Ahilova peta"je kada konzervansi u proizvodima počnu da se raspadaju, čineći šminku podložnijom bakterijama, poput stafilokoka ili ešerihije.

- Ove bakterije mogu da izazovu iritaciju kože, ili još gore, infekciju - upozorava Katlin Suzi, direktorka programa za estetsku dermatologiju na Medicinskom fakultetu na Jejlu.

Mnoge dame prave grešku misleći da mogu da nastave sa korišćenjem šminke kojoj je istekao rok, budući da joj se nije izmenio miris ili izgled.

Studija iz Ujedinjenog Kraljevstva 2019. u kojoj su ispitani korišćeni ruževi, sjajevi za usne, olovke za oči, maskare i popularni sunđeri za šminkanje poznate kao blenderi - otkrila je da je između oko 79 i 90 procenata testiranih proizvoda zagađeno bakterijama, uključujući Staphilococcus aureus i E. coli. Prema studiji objavljenoj u Journal of Applied Microbiologi, kozmetički blenderi, koji se često koriste vlažni, imali su najveće bakterijsko opterećenje.

Autor: Pink.rs

#blenderi

#šminka