AKTUELNO

Svedoci smo da se trendovi menjaju svakodnevno, što u modi što u nezi kože i kose

Jedino što je uvek u modi jeste negovani i prirodni izgled, bilo da se radi o vašoj koži ili kosi, a mnogi od nas koriste namirnice koje imaju u kudinji kako bi negovali kosu.

Foto: Unsplash.com

Internet je prepun različitih reklama i preporuka kako se najbolji prirodni sastojci za negu kose nalaze se u vašoj kuhinji. Ono što je fascinantno jeste da neke od njih svakodnevno koristimo, a ne znamo njihov puni potencijal. Ovo su samo neke od namirnica koje svakodnevno koristimo u ishrani, a mogu da unište našu kosu.

Crni luk

Rezultati koje obećava jesu jači krajevi, brži rast kose, sjajnija gušća i zdravija kosa. U stvarnosti sveži sok od crnog luka može da izazove upalu skalpa, pogotovo ako imate neku ogrebotinu na koži. Miris je toliko jak da se teško izbacuje iz kose i pored brojnih mirišljavih šampona i balzama, a svaki put je sve gore i gore. Da ne spominjemo suze izazvane mirisom luka.

Jaja

Navodno sprečavaju cvetanje kose, daju joj sjaj i kosa je nežnija zbog vitamina D i E i proteina. Najviše grešimo kada za pripremu maske koristimo belanca, koja umesto da isperemo hladnom vodom mi ispiramo vrućom pa posle moramo da iščešljavamo belanac iz kose. Belanac uopšte ne može da prodre kroz dlaku pa je greška koristiti ga, a i miris nije nimalo prijatan.

Soda bikarbona

Ona bi trebala da učini vašu kosu lakšom i nežnijom, manje masnom, a pri tom je veoma jeftina. Upotrebom sode koju nanosimo na kosu oštećujemo je jer remetimo prirodni pH kose. Upotreba alkalnih sredstava za kosu povećava proizvodnju sebuma i oštećuje vlakna.

Ulja - kokosovo, ricinusovo, ...

Trebalo bi da kosa ne bude suva već sjajnija i nežnija. Ali, upotreba ulja može da pogorša stanje kose jer suvu kosu treba hidrirati što je nemoguće ukoliko je dlaka prekrivena mašću. Kada redovno koristite masne maske, skalp postaje takođe masan pa se kosa brže suši. Kada koristite ulja imajte na umu da ona skidaju farbu. Pa ih izbegavajte na farbanoj kosi.

So

Savetuje se za piling skalpa i brži rast kose. Ono što niko ne kaže jeste da so može da “sprži” skalp i ne sme da se koristi na suvoj kosi jer može da dovede do oštećenja kose i njenog opadanja.,

Autor: Pink.rs

#Kosa

#namirnice