AKTUELNO

Porodica slavnog kreatora je potvrdila tužne vesti.

Legendarni dizajner i modna ikona Pjer Karden preminuo je danas u 98. godini, potvrdila je njegova porodica za AFP, piše RT.

Karden je preminuo u bolnici u Neji, izvan Pariza.

Ko je bio Pjer Karden?

Tog toplog drugog dana jula, 1922. godine, u jednoj lepoj i sa ukusom uređenoj vikendici u blizini čarobne Venecije, dvoje ljudi dobili su sina, kome su dali ime Pjetro Kardini. 4 godine kasnije, nakon povratka u svoju domovinu Francusku gde su se bavili prodajom vina, odgajali su svog dečaka u nadi da će postati arhitekta. Međutim, sa samo 8 godina, on je potpuno sam dizajnirao i spravljao haljinice za lutke komšijskim devojčicama. Ubrzo su njegovi roditelji postali svesni činjenice da je njihov dečak sve samo ne obično dete i da će ga njegov životni put vinuti u nesagledive visine.

Foto: Tanjug AP/Jacques Brinon

Ovako je počela da se piše priča čoveka koji je modu dao neki novi oblik, udahnuo neki drugi život i pokazao da granica nema, ukoliko grance ne želimo.

Sad već daleke 1936. godine, Pjer odlazi za Viši (Vichy) u Francuskoj, gde počinje da radi kao učenik kod krojača po imenu Manbi, gde ostaje sve do kraja II Svetskog rata. Tu je naučio da šije poput pravog virtuoza, što se i pokazalo tokom njegove plodonosne karijere. Dobrovoljni rad u Crvenom Krstu okončao je sa 17 godina, nakon čega je ostao da radi u Parizu, gde je u početku šio kostime za pozorišne predstave i filmove.

On odeću ne vidi samo kao komade tkanine, već je smatra izrazito važnom psihološkom, filozofskom i sociološkom pojavom koja najbolje definiše ljude. Smatra da bi Pariz bez mode bio “grad pustoši”, te da generalno, u životu pitanje uspeha zavisi od volje i energije koju pojedinac uloži u sebe, jer ako neko tvrdoglavo i predano radi na tome što ga zanima, ne postoji cilj koji ne može da postigne.

Ranim radovima Pjer Kardena bili su oduševljeni mnogi iz modnog i društvenog establišmenta pariškog društva, među kojima je bio i jedan od najvećih modnih magova ikada, Kristijan Dior (Christian Dior), koji je još u to vreme bio priznat i poznat. U narednih nekoliko godina Karden je radio za Diorovu modnu kuću, dok 1950. godine hrabro nije odlučio da otvori svoj modni atelje. Uprkos očekivanjima, Dior ga je podržao, kako na rečima, tako i klijentima kojima ga je preporučivao i koje mu je slao.

Foto: Tanjug AP/Ronald Zak

Ponosni je vlasnik kontraverznog zamka u malom francuskom gradu Lakosta (Lacoste), koji je nekada davno bio u vlasništvu čuvenog Markiza de Sada, a na koji je potrošio milione preuređujući legendarni dvorac sa okolinom.

Čovek, koji jednostavno postoji kako bi opipao modni puls onoga što se zove sutra, učinio je '60. svojom, od zlata, odskočnom daskom, sa koje je poskočio i dosegao zvezde, te osvojio ovaj naš poznati svet, uzduž i popreko. Pored ekscentričnih komada odeće, potpisao se i kao idejni tvorac nekih od najpoznatijih parfema svih vremena, a ni dizajn nameštaja, arhitektura i izdavaštvo nisu polja na kojima je ostao dužan.

U svojoj svestranosti, pokazivao je fascinaciju kosmičkim avanturama, toliko da je čak platio da poseti sedište čuvene NASA-e. Oduševljen ljudskim koračanjem po drugom nebeskom telu, ostao je zabeležen kao jedini civil koji je obukao odelo čuvenog Nila Armstronga (Neil Armstrong).

Prvi je kreator koji se poigrao sa “mini” i “maksi” suknjama, tokom ludih 70-ih. Tada je i predstavio liniju ženske garderobe sa dugačkim naborima koji su se ritmički ljuljali tokom hoda.

Poznat po svojim avangardnim kreacijama na kojima preovladavaju geometrijski oblici, a koja ignorišu žensku figure, napravio je znatan iskorak u “unisex” modi. Njegovi komadi garderobe često su smatrani eksperimentalnim i ne uvek praktičnim, ali ipak ne postoji žena koja drži do visoke mode a da nema neki komad tkanine u svom ormanu, koju je kreirao Pjer Karden.

Foto: Tanjug AP/Pierre Godot

U januaru 1997. godine zvanično je odlikovan Odličjem viteza Legije časti, što je ujedno i najveće priznanje koje država Francuska može da uruči pojedincu, piše portal "10naj.com", prenosi Telegraf.rs

#Pjer Karden

#Smrt

#modni kreator