AKTUELNO

Gotovo da je nemoguće pronaći osobu koja maslinovo ulje ne koristi pri kuvanju ili pripremi svojih omiljenih letnjih salata.

Maslinovo ulje je poznato po svojim zdravstvenim prednostima, ali ono u kući može biti korišćeno na mnogo više načina nego što biste mogli da pretpostavite. Ostanite sa nama u redovima koji slede i saznajte kako sve možete da upotrebite maslinovo ulje u svojoj kući. Svakako da pri tom ne morate da koristite ekstradevičansko ulje, jer će i maslinovo ulje od komine biti jednako efikasno.

U KUHINJI

Nakon pranja drvenih daski za sečenje, nanesite lagani sloj maslinovog ulja na njih kako bi nahranili drvo i sprečili pucanje i promenu boje. Pustite da ulje odstoji na drvetu oko 10 minuta a potom ga utrljajte mekom krpom.

Malinovo ulje će sprečiti lepljivu hranu poput meda, putera od kikirikija i senfa da se lepe za vaše kašike, ako ih prethodno njime premažete, što će vam olakšati pripremu jela.

Uređaji od nerđajućeg čelika, šerpe i sudopere ponovo će biti sjajne ako ih pređete krpom koju ste prethodno natopili maslinovim uljem. Takođe ono će sprečiti tamnjenje, koroziju, pojavu mrlja od vode i kamenca na njima.

Uz pomoć maslinovog ulja možete sa ispolirate vaš pribor za jelo od srebra. Ono će sprečiti okrisaciju koja dovodi do tamnjenja srebra.

U BAŠTI

Nekoliko kapi maslinovog ulja potrebno je da sipate u barice koje u bašti ostaju posle kiše kako bi sprečili razmnožavanje komaraca u njima.

Maslinovo ulje pomaže u zaštiti drvenih drški baštenskog alata od pucanja i loma. Takođe ono štiti metalne delove alata od rđe. U zimskom periodu maslinovo ulje će sprečiti lepljenje snega za lopate.

Paprat i palme su biljke kojima je potrebno svega nekoliko kašika maslinovog ulja mesečno kako bi bujale i imale sjajno lišće.

Foto: Pixabay.com

PO KUĆI

Problem sa šarkama koje škripe bilo da su u pitanju vrata ili prozori, ormari ili električni uređaju poput šporeta, rešićete ako posegnete za maslinovim uljem.

Ukoliko je dno čaše preko koje se prelila voda ostavilo bele krugove na vašim drvenim površinama u stanu, uz pomoć krpe natopljene maslinovim uljem možete ukloniti ove tragove.

Sav drveni nameštaj u svom domu možete da ispolirate uz pomoć mešavine maslinovog ulja, destilovanog belog sirćeta i limunovog soka.

#Maslinovo ulje

#upotreba