AKTUELNO

Javna je tajna da lakovi za nokte zapravo oštećuju površinu noktiju.

Iako prividno kada su perfektno naneseni, oni čine da nokti izgledaju sjajno, njihova dugoročna upotreba čini nokte žućkastim i neprivlačnim. Veliki broj lakova za nokte koji se nalaze na tržištu sadrži u sebi štetne hemikalije i konzervanse koji ako se redovno upotrebljavaju nanose vidnu štetu noktima. Njihova najveća krivica je u tome što čine prepreku između vašeg nokta i dodira sa kiseonikom. A kako već sigurno znate bez kiseonika, nema zdravog izgleda noktiju.

Ako ste primetili da su vaši nokti promenili boju i ako deluju neugledno nakon skinutog laka, vreme je da im vratite sjaj i lep izgled. U tom pogledu ne trebaju vam skupoceni preparati, već stvari koje možete pronaći u svojoj kuhinji. Ostanite sa nama i saznajte tajnu lepih, negovanih i sjajnih noktiju.

Foto: Unsplash.com

KAKO UČINITI NOKTE SJAJNIM?

ZDRAVA ISHRANA

Ukratko – održavajte svoje zdravlje na zadovoljavajućem nivou. Izgled noktiju je odraz vašeg zdravstvenog stanja. Svi proizvodi za negu i jačanje noktiju su bespomoćni u poređenju sa lošom ishranom. Hrana bogata B kompleksom, gvožđem, vitaminima A, C i D, kao i kalcijumom važna je za zdravlje noktiju. Sveže voće, orašasti plodovi, integralne žitarice i zelenilo su ono što treba da je konstantno na vašem meniju.

VAZELIN

Mala kutija vazelina treba da vam je uvek na dohvat ruke. Nosite je sa sobom u torbi i utrljajte manju količinu preko noktiju svaki put kada operete ruke. Na ovaj način sprečićete gubitak vlage, a vaši nokti će biti sjajni i glatki. Takođe pred odlazak na spavanje bilo bi poželjno da primenjujete ovaj postupak, jer tada aktivna svojstva vazelina imaju vremena da deluju.

Foto: Pixabay.com

MASLINOVO ULJE

Maslinovo ulje se s razlogom nalazi u velikom broju kozmetičkih preparata. Ono čini čuda u lećenju oštećenih i lomljivih noktiju. Kako bi bilo najefikasnije maslinovo ulje je potrebno zagrejati a potom nokte potopiti u njemu. Ostavite da deluje oko 2 minuta, ocedite i utrljajte o dlanove. Ako ovo radite pred odlazak na spavanje navucite pamučne rukavice do jutra. Isti potpupak možete da primenite i na nožnim noktima.

MLEKO

Mlako je još jedan magični sastojak koji vašim noktima može dati sjaj, mekoću i zdrav izgled. Potrebna vam je jedna šolja toplog mleka u koju ćete uroniti svoje prste. Ostavite tako da se natapaju najmanje 15 minuta a potom isperite. Ovaj postupak možete slobodno da ponavljate svakodnevno.

#Nokti