AKTUELNO

Ma koliko se trudili da zaštitimo kosu šeširom, preparatima, uz pridržavanje saveta o prirodnom sušenju, krajnji rezultat je uvek isti.

Koliko god vodili računa o kosi, negovali je i "hranili" najrazličitijim preparatima, nakon letnjih meseci, izlaganja sunčevim zracima, dodira sa hlorom u bazenu ili solju iz mora, ona mora da bude oštećena, lomljiva i suva. Ukoliko se farbate, još jedna neminovnost je neželjeno menjanje nijanse u svetliju.

Zato vam predlažemo nekoliko saveta za njen oporavak. Za početak, najbolje bi bilo da skratite kosu za jedan centimetar, da biste sprečili dodatno "cvetanje" krajeva i kako bi bila gušća posle dugotrajnog izlaganja suncu.

Skratite krajeve, a kosu ne peglajte i ne vezujte u rep ili punđu.

Nemojte da je fenirate, "peglate", uvijate presom, a izbegavajte i vezivanje u rep ili punđu. Udovoljite vašoj kosi, pustite je da se prirodno osuši i pada onako kako joj odgovara.

Perite kosu bebi šamponima ili od koprive

Perite je blagim, bebi šamponima ili onim od koprive, koji će je usput i ojačati. Svako ispiranje završite hladnom vodom, jer se na taj način folikul dlake zatvara i otporniji je na spoljne uticaje. Hranite kosu i dubinski, odnosno jedite ono što je čini jačom, na duže staze, poput šargarepe, banana, jaja i piletine.

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Negujte je i hranljivim maskama, na bazi ulja. Dobra kombinacija je mešavina maslinovog ulja, onog od uljane repice i jojobe, u jednakom odnosu.

Dobijenu smesu dobro utrljajte u kosu i teme (ne brinite, nećete ga dodatno izmastiti) i ostavite 15 minuta da deluje. Potom operite kosu na uobičajeni način.

Kokosovo ulje, koje je čvršćeg sastava (u teglici) odličan je lek za vašu kosu, jer je dokazano da prodire duboko u dlaku, za razliku od mineralnih ulja. Pola kafene kašičice ovog ulja zagrejte među prstima, da se otopi, nanesite na vrhove vlažne kose, ostavite da upije, pa oblikujte kosu kako to, inače, činite.

#Kosa

#Lepota

#NEGA