AKTUELNO

Vežbanje čučnjeva će ubrzati metabolizam što podstiče brže izgaranje masnoća i to može rezultirati gubitkom kilograma.

Sve u svemu, redovno izvođenje čučnjeva poboljšaće kvalitet života i olakšati svakodnevne zadatke i obaveze. Za početak je važno znati kako se čučnjevi pravilno izvode:

Foto: Unsplash.com

Kada ste u položaju čučnja, važno je da kolena ne idu preko vrha nožnih prstiju. Izvodite li čučanj ispravno, tokom svakog ponavljanja, odnosno vraćanja iz čučnja u početni položaj, osetićete kontrakcije mišića gluteusa.

Ako ne osećate da se mišići zatežu, onda vrlo verovatno prenosite težinu tela na prednji deo stopala umesto na pete. To znači da većinu posla odrađuju kvadricepsi, a ne mišići gluteusa. Kako biste to ispravili, prebacite težinu tela na pete i stisnite gluteus dok se vraćate u početni položaj.

Većina stručnjaka savetuje izvođenje seta od deset do dvadeset ili trideset čučnjeva dnevno, dva do tri puta nedeljno.

Foto: Unsplash.com

Vaš plan izvođenja čučnjeva može biti i sledeći:

20 čučnjeva dnevno - savršeno za početnike. Ako dodajete čučnjeve vašem programuvežbanja, na početku ne bi trebalo izvoditi više od 20 čučnjeva. Kada vam to postane lako, možete povećati broj čučnjeva.

50 čučnjeva dnevno - super za one koji naročito žele da ubrzaju metabolizam.

100 čučnjeva dnevno - idealno za ljude koji žele da vide i osete brojne rezultate vežbanja, uključujući povećanje mišićne mase, bolju izdržljivost i promjenu načina života.

Autor: Pink.rs

#vežbe

#Čučnjevi