AKTUELNO

Dom kulture Gračanica je u saradnji sa Institutom za umetničku igru iz Beograda otvorio prvu Baletsku školu na Kosovu, smer klasičan balet.

Školu su otvorili umetnik, koreograf i umetnički direktor BELEF-a Aleksandar Ilić baletski i baletska umetnica i pedagog klasičnog balet Lidija Pavlović.

Ilić je istakao da je misija Instituta za umetničku igru decentralizacija umetničke igre klasičnog baleta i savremene igre.

- Ono što je važno jeste da će se rezultati projekta videti krajem juna završnim koncertom, kada ćemo naravno i podvući neke rezultate tokom ovog našeg višemesečnog rada, a naglašavam i da je u procesu izrada sledećeg projekta, a to je klasičan balet 2, što je jako važno da se ova ideja nastavi - rekao je prvi solista baleta Narodnog pozorišta u Beogradu i koreograf Aleksandar Ilić.

Prema rečima Lidije Pavlović, radiće se u skladu sa najvažnijim metodskim principima koji su ustaljeni i u svim drugim školama klasičnog baleta.

- Pored svih plesnih koraka, koje sada treba devojčice i dečaci da upoznaju, radićemo i neke druge stvari i zanimljive koreografije, koji će biti kruna našeg zajedničkog rada - rekla je baletska umetnica i baletski pedagog.

Inicijator projekta je Snežana Petrović uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

#Balet

#Kosovo

#otvaranje

'