AKTUELNO

Prestižni, američki portal CNTraveler nedavno je objavio tekst u kojem je svojim čitataocima predložio zašto bi njihovo sljedeće putovanje trebalo biti u Beogardu.

Marina Abramović, koju mnogi smatraju umetnicom najvećeg perfomansa prošlog veka, “okupirala” je Muzej savremene umetnosti u Beogradu, piše portal cntraveler.com.

Čistačica, koja traje do 20. januara, njena je najveća i najznačajnija retrpspektiva do sada, koja prati njen uspon tokom 50-godišnje karijere. To je takođe prvi put u 45 godina da je Abranović priredila solo nastup u svojoj rodnoj zemlji.

Foto: E-Stock/Srđan Veljović

Čistačica sadrži više od 120 umetničkih dela, uključujući vrteže, fogografije, video instalacije i sl. Sve započinje nejniim ranim slikama, konceptualnim radovima i radikalnim solo predstavama. Zvršeno poglavnje izložbe biće posvećeno njenomm testiranju izdržljivosti, uključujući i umetničko dleo “Umetnik je pristan” u Muzeju modern umetnosti u Njujorku.

Putujuća izložba je prvi put predsetljena 2017. Godine u Stlkhomskom muzeju Moderene umetnosti i od tada se prikazuje u Danskoj, Norveškoj, Nemačkoj, Italiji i Poljskoj.

Ukoliko nikada niste bili, ova izložba je savršen izgovor za istraživanje Beogrda, svetionika balkanske kulture i jednog od najpopularnijih evropskih gradova, ocenjuje ovaj portal.

Gde odsesti?

Postoje divni hosteli na Vračaru gde imate pogled na hram Svetog Save, druga najveća prevoslavna crkva na svetu. Dobar smeštaj nalazi se i u na Skadarliji, boemskoj četvrti sa kaldromom. Tu se nalaze starinske prodavnice, i tradicionalni srpski restorani sa uživo muzikom.

Šta posetiti?

Muzej Nikola Tesla jedan je od glavnih turisitčkih atrakcija u Beogradu. UNESCO-ova kolekcija zaštićena baštinom prati karijeru najpoznatijeg naučnika i pronalazača u svom rodnom gradu, kroz prikaze tehnoloških inovacija.

Takođe, treba posetiti Muzej vazduhoplovstva, kao i Hram Svetog Save na Vračaru, koji je dobio naziv Sagrada Familija isotčne Evrope.

Foto: Tanjug

Šetnja parkom Kalemegdan i Beogradskom tvrđavom, pogledom na ušće Save i Dunava. U njegovanoj zelenoj zoni nalaze se zoološki vrt, srednjovekovni toranj, rimski bunar star 2000 godina i vojni muzej sa postavljenim tenkovima i topovima.

Gde jesti?

Učinite kao što to čine domaći ljudi kada je reč o doručku i redu za red u Pekari Trpković. Burek je specijalitet ove pekara stara 114 godina. Naručite toplu krišku šunke i sira da biste otišli do obližnjeg parka Manjež. Golubovi će se okupiti oko vaših nogu dok se uklapate u dekadno ukusnu poslasticu - poput ukrštenja između spanakopita i kalzone.

U Lokiju isprobajte pljeskavicu, burger, super veličine punjen pancetom i sirom ili pohovani, trougao od belog i dubokog prženog belog sira serviranog s umakom od tartara i paprika-špicom urnebesom raspoređenom na džinovskoj rolni.

Foto: Wikipedia

Đerdan je poznat po svojoj kobasici, odnosno srpskoj kobasici; Valter je dobar za ćevapi, ukusne prste sa roštilja od mljevene govedine i svinjetine. Dve Jelene na Skadarliji tradicionalni je srpski restoran probajte svinjski file karadordeva sa dubokim prženjem s kajmakom.

Poslije mraka, spustite se na zujan, buran Beton Hala na reci da vidite gde srpski trendseteri odlaze u žurku. Izvršni kuvar Bojan Bocvarov u Ambaru nudi neobalkanske zalogaje i impresivan izbor rakije, vrste voćne rakije popularne na Balkanu.

#Beograd

'