AKTUELNO

Nakon sedam godina turneja širom sveta kao deo priznatog dua "2Cellos", violončelista Luka Šulić se vraća svojim klasičnim korenima sa prvim albumom za "Sony Clašical" i sa novim projektom dolazi u Beograd gde će 6. februara nastupiti u Sava Centru.

Šulić će izvesti celokupna Vivaldijeva "Četiri godišnja doba" u aranžmanu za solo violončelo.

Izvrsni violončelista Luka Šulić za svoj prvi samostalni projekt uzeo je jedno od najatraktivnijih dela klasične muzike.

Njegova dramatična interpretacija "Četiri godišnja doba" prvi je celovit snimak iz popularnog ciklusa baroknih koncerata uređenih za čelo solistu.

- Voleo sam Vivaldijeva 'Četiri godišnja doba' od kad sam bio dete. Uvek sam želeo da sviram ovo delo na violončelu i volim da preuzmem nove izazove - kaže Šulić.

Čak i u baroknom remek-delu Luka Šulić spreman je da prkosi očekivanjima i da razbije granice, pa nakon stotine snimaka sa solo violinama, Šulića izvodi "Ccetiri godišnja dela" na violončelu.

- Četiri godišnja doba' je vrlo zahtevno delo za violinu, a kamoli za violončelo, tako da je za mene to bio dug i težak proces. Dve godine sam pripremao aranžman, malo po malo, deo po deo. Na kraju, nadam se da će slušaoci osetiti isto uzbuđenje kao i ja tokom snimanja ovog albuma, tokom kojeg smo i prvi put doveli Vivaldijevo ikoničko delo do violončela - rekao je Šulić.

Rođen 25. avgusta 1987. u Mariboru u Sloveniji, u muzičkoj porodici, Šulić je muzičko obrazovanje započeo u petoj godini života zajedno s ocem, čelistom, koji mu je bio prvi učitelj.

Upisao je Zagrebačku muzičku akademiju kako bi usavršio svoju tehniku, a zatim je studije nastavio najpre u Beču, a kasnije na prestižnoj Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu.

Svuda cenjen zbog svoje tehnike i virtuoznosti, ubrzo je postao jedan od najpopularnijih mladih klasičnih muzičara koji je kao solista, za kamernu muziku i u savremenim kompozicijama svirao koncerte u najznačajnijim klasičnim dvoranama širom sveta, uz pratnju poznatih orkestara.

Godine 2009. osvojio je posebnu nagradu za violončelo na Međunarodnom takmičenju Lutoslavski u Varšavi, a 2011. nastupio je u dvorani Vigmor u Londonu, osvojivši nagradu Kraljevske muzičke akademije.

Dve godine kasnije sa prijateljem i kolegom Stjepanom Hauserom osnovao je "2Cellos" koji je brzo postao novi planetarni fenomen, zahvaljujući senzacionalnim reinterpretacijama i rearanžiranju poznatih rok i pop pesama.

#koncert

'