AKTUELNO

Povodom objavljivanja knjige "Dobrica Ćosić između politike i književnosti" autora Zorana Avramovića, filozof politike Dragoljub Kojčić rekao je da knjiga govori o tome da je Ćosić pisao u dve ruke - jedna je književnost, dok je druga politika i naglasio da to bitno, jer Srbi nisu imali filozifiju politike niti istorije.

-Srbi su zato živeli kroz književnost i u nedostatku filozofskog odnosa prema istoriji prema uspesima i prema tragizmu bitno je to da je u ovoj knjizi osvetljena ta inspirativna snaga dela Dobrice Ćosića - rekao je on.

Kako kaže, on potiče iz nekomunističke porodice, ali se seća tih godina kada je Ćosić krenuo sa esejima, kao što su "Stvarno i moguće", koji su imali veliku intrigantnost.

Foto: TvPink Printscreen

-Interensantan je pojam disidentstva u vreme Josipa Broza. Ne samo Ćosić, već i neki drugi disidenti su predstavljali balans jednom organizovanom političkom antijugoslovenstvu koje je tada postojalo u Hrvatskoj, ali i na Zapadu zemlje. To je bio jedan deo igre i uspostavljanje ravnoteže na tadašnjem jugoslovenskom prostoru i predstavljanje tadašnje Titove Jugoslavije kao realtivno liberalne zemlje - ispročao je on.

Na pitanje voditelja Aleksandra Vasića zašto Ćosića zovu "ocem nacije", Kojčić odgovara da on postavlja to pitanje u trenutku kada Srbija nakon perioda identitetskog beznađa počinje da bude svoja, jer ipak ovih nekoliko zadnjih godina su godine uspona što se vidi kroz auto-puteve, fabrike itd.

-On je kroz svoje romane tumačio našu prošlost i njene loše ishode, 20. vek je izgubljen za Srbe, a Ćosić je danas inspirator kojim putem da se orjentišemo, ne da preslikavamo recepte iz istorije već nam kazuje koja pitanja treba da postavimo - ističe on.

-Knjiga govori o tome da je Ćosić pisao u dve ruke - jedna je književnost, dok je druga politika, a to je bitno, jer Srbi nisu imali filozifiju politike niti istorije - smatra on.

Autor knjige kaže da to da je Ćosić "otac nacije" su smislili su njegovi mrzitelji i protivnici.

Foto: TvPink Printscreen

-Ćosić je doista napravio jednu duboku brazdu u intelektualnom životu našeg naroda. On je meni bio zanimljiv sa te strane - istakao je Avramović ocenjujući da je knjiga "Vreme smrti" proizvod njegove opsesivne ideje o srpskom tragizmu u 20. veku.

-To je on oblikovao i u književnosti i politici na različite načine - kaže Avramović.

-Postoji jedan razvoj nacije i u prethodnim vekovima, Srbi se bore za opstanak kroz vekove i onda dolazi taj tragični, nesrećni 20. vek gde Srbi gube i ljude i materijalna dobra i političku pamet i filiozofiju tako da se taj bilans 20. veka sveo na jednu tragediju i to je nešto što je njega opsedalo - podseća on i naglašava da je "Vreme smrti" proizvod te ideje.

#Dobrica Ćosić

#Emisija Pravac

'