AKTUELNO

Opera i teatar Madlenianum svoju 21. sezonu završava večeras baletom Krunislava Simića "Krvava svadba - Bolero", a sledeću počinje 28. septembra koncertom tenora Zorana Todorovića i prijatelja, koji je nekoliko puta odlagan zbog bolesti umetnika.

Zadovoljan rezultatima sezone koja je na izmaku, Andreja Rackov, generalni direktor Opere i teatra Madlenianum, najavljuje da će uz Todorovića, koji proslavlja 25 godina rada, nastupiti njegovi prijatelji dirigent Alberto Veronezi, bariton Nikola Mijailović, a umesto ranije najavljene soprana Dragane Radaković, Todorović je odabrao da predstavi mladu Evgeniju Jeremić, koja se već dokazala na operskim takmičenjima i peva u "Koštani“ Narodnog pozorišta.

- Program koncerta ostaje isti, po Zoranovom izboru, program je sastavljen od njemu omiljenih arija i dueta, poput onih iz Toske, Pajaca, Turandota, Otela..., kao i 'laganijeg' repertoara iz opereta i kancona - kaže Rackov.

Rackov se osvrnuo i na premijerne predstave i gostovanja i najavio u oktobru premijeru drame "Nana", po čuvenom romanu Emila Zole, u dramatizaciji Spasoja Ž. Milovanovića i režiji Ivane Vujić, sa Tamarom Aleksić u naslovnoj ulozi.

- U novembru ćemo postaviti novi operski naslov, operu Đoakina Pučinija 'Manon Lesko', u koprodukciji s Narodnim pozorištem u Beogradu. Za prvu polovinu sezone spremamo i gostovanja: 24. septembra gostujemo s predstavom 'Dolce vita' u Minsku, a sa operom 'Pajaci' smo 15. decembra u Tore di Lago, rodnom mestu Pučinija, povodom stogodišnjice smrti Leonkavala -rekao je Rackov.

U sezoni koja se večeras završava Madlenianum je imao dve dramske premijere - "Dolce vita" Jelene Paligorić Sinkević i "Koferče" Jurija Poljakova, a obnovljene su predstave za koje se uvek traži karta više - "Ana Karenjina" sa Ninom Janković u naslovnoj ulozi i "Kazanova protiv Don Žuana", u režiji Predraga Ejdusa, koju je obnovio pisac komada Miodrag Ilić s Tihomirom Stanićem i Stevanom Piale u naslovnim ulogama.

Obnovljena je opera "Pajaci" Ruđera Leonkavala, u režiji Jurija Aleksandrova, i balet "Krvava svadba - Bolero".

Na samom kraju sezone održana je premijera produkcije Muzičko-operskog studija Madlenianuma na kojoj su polaznici, njih devetoro, posle višemesečnog rada pokazali svoje umeće i izveli scene iz opere Domenika Čimaroze "Tajni brak". Rackov ističe da su ponosni na odigranih 160 predstava u svojoj produkciji koje je pratilo blizu 40.000 gledalaca.

#Madlenianum

'