AKTUELNO

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić rekao je pred početak priprema za Olimpijske igre da će ovo biti najjače Igre u istoriji i da bi svaka medalja bila uspeh.

Konferencija za medije je počela minutom ćutanja u čast danas preminulog Dragana Kapičića, legendarnog košarkaša Crvene zvezde i naše reprezentacije.

- Pripreme zvanično počinjemo večeras, iako su igrači koji su ranije završili sezonu već nekoliko nedelja radili individualno da bi što spremnije dočekali start. Već 28. juna počinjemo zvanično timske pripreme, radićemo prvi deo priprema u Staroj Pazovi. Prva faza završava se sa dve trening utakmice sa Holandijom i Turskom. Idemo posle u Abu Dabi gde igramo sa Australijom i Amerikom, posle se vraćamo u Srbiju. To je to što se tiče plana - rekao je Pešić na konferenciji za medije.

Iskusni stručnjak će na početku priprema računati 16 na igrača, koji će konkurisati za 12 putnika za Pariz. To su: Aleksa Avramović, Vasilije Micić, Aleksej Pokuševski, Bogdan Bogdanović, Nikola Jović, Nikola Jokić, Aleksa Radanov, Marko Gudurić, Vanja Marinković, Ognjen Dobrić, Filip Petrušev, Nikola Milutinov, Dušan Ristić, Ognjen Jaramaz, Dejan Davidovac i Uroš Plavšić.

Pešić je istakao da će Nikola Jović uskoro skinuti zaštitnu čizmu i da će se brzo uključiti trenažni proces. On je naglasio da je optimista i da ekipa može da ponovi igre i rezultat sa prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva, ali je istakao da će Olimpijske igre biti najjače u istoriji kad je u pitanju košarka.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

- Optimizam je uvek tu, ali uvek polazimo od realnih ciljeva koje želimo da ostvarimo. I realne ciljeve je teško ostvariti. Nalazimo se na početku procesa. Olimpijski turnir je najjači u istoriji, možda samo Japan i Južni Sudan nemaju iskustva. Biće to izazovan, ali i kratak turnir. Ako bude kako mi želimo, biće to šest zahtevnih utakmica. Amerika, Kanada i Francuska su favoriti. Mi ćemo biti svi srećni sa svakom medaljom. Prvo moramo da ostvarimo dve pobede u grupi da bi mogli da idemo dalje.

Istakao je da je ovaj sadašnji sastav Amerike jači od čuvenog drim tima iz 1992. godine.

- Ova američka ekipa, iako se ne bavimo njima niti ću da pričam sa igračima o njima, je bolja od originalnog Drim tima iz 1992. godine. Bio sam tamo sa Nemcima i tada smo mislili da bolji igrači od takvih ne postoje. Ova ekipa koja će se pojaviti u Parizu biće jača od Drim tima, s tim da neće svi samo da se spremaju za ove Amerikance, kao što se ni 1992. godine nisu svi spremali samo za Drim tim. Mada su svi želeli da se slikaju sa njima, mi to ne želimo sada. Mi sada treba da vidimo kakva je košarka van SAD. O Amerikancima ćemo kada bude došlo vreme za njih.

Dotakao se i Nikole Kalinić i Vladimira Lučića koji neće imati priliku da se na planetarnoj smotri oproste od nacionalnog tima.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

- Kaliniću i Lučiću, sa moje strane, ali verujem i sa strane predsednika Saveza, odaje se priznanje zbog svega što su uradili sve za srpsku košarku. Ali, dođe momenat kada se prioriteti menjaju, dolaze godine, povrede... Ono što sam i ranije pokušavao da objasnim svima, nije baš tačno da ti momci koji nekada otkažu, da ne vole svoju zemlju i ne navijaju za istu, nego jednostavno treba da se shvati da su pravi vrhunski sportisti pre svega odgovorni prema sebi, pa onda i prema drugima. Ako nisi do kraja spreman da prihvatiš sve zahteve, bolje je da napraviš pauzu ili da se povučeš, da se baviš drugim prioritetima u životu. Svakako, odajem im priznanje za sve što su uradili.

Selektor je istakao da je hemija najvažniji deo ovog procesa.

- Imamo talenta i kvaliteta, ali moramo svaki dan da radimo na hemiji. Tako ćemo teške situacije lakše prevazići - zaključio je Pešić.

Srbija će na Olimpijskim igrama igrati u grupi C protiv Sjedinjenih Američkih Država, Južnog Sudana i pobednika kvalifikacionog turnira u Portoriku, a očekuje se da to bude ili Litvanija ili Italija.

Autor: Aleksandra Aras