AKTUELNO

U Sali Doma kulture sinoć je održana Svečana akademija u čast pirotske košarke. Brojni sportisti, ljubitelji košarke i prijatelji Pirota, predstavnici Ministarstva sporta i Košarkakškog saveza Srbije, prisustvovali su svečanosti na kojoj je na jedan potpuno drugačiji način, uz film i obraćanje zvanica, kroz sećanje na velikane i zaslužne pojedince za razvoj ovog sporta, zaokružen prvi, sedamdesetogodišnji ciklus. Predstavljena je i mografija „70 godina pirotske košarke“ autora, Bobana Mitića, urađena na preko 300 strana sa isto toliko fotografija.

Prisustvovali su i Vladan Vasić (gradonačelnik Pirota), selektor Svetislav Pešić iz Pirota, Olja Petrović (Narodna poslanica iz Pi) i Goran Karadžić (dir. JP Stara planina - KROV SRBIJE).

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, istakao je da je Pirot dobro mesto za život i da je bio i ostao grad sporta i grad košarke.“Danas je Pirot pokazao da ima i dušu i da zna i ume da se oduži ljudima koji to zaslužuju. Bilo je lepo u dvorištu Gimnazije kada smo otkrili spomen ploče utemeljivačima pirotske košark Branimiru Ćiriću i Zvonimiru Minčiću, u Galeriji smo otvorili izložbu o istorijatu pirotske košarke i izložbu medalja i trofeja Svetislava Pešića. Hram pirotskog sporta, ne samo pirotske košarke, Omladinski stadion, poneće ime Svetislava Karija Pešića i to je način na koji se mi odužujemo ljudima koji su zaslužni za razvoj ovog grada“ – istakao je gradonačelnik i poželeo još mnogo radosti uz košarku u olimpijskoj godini.

U ime Košarkaškog saveza Srbije prisutnima se obratio generalni sekretar Zlatko Bolić „Veoma sam počastvovan što mogu da budem deo vaše istorije bar na jedan dan, dok sam ovde. Gledajući izložbu slika i taj vremeplov kluba uživao sam i ponosan sam. Sedamdeset godina nije malo, to je jedan ozbiljan jubilej i sigurno da svi ljudi koji su učestvovali u tome mogu da budu ponosni“.

Foto: Privatna arhiva

Potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije Žarko Zečević prisetio se svojih početaka ali i prve utakmice koju je odigrao baš u Pirotu 1964. godine 28. avgusta. „28. avgusta je slava Grada Pirota, tog datuma je odigrana prva utakmica u Pirotu, 28. avgusta rođen je jedan od najvećih trenera u istoriji jugoslovenske i srpske košarke, Svetislav Kari Pešić sa kojim moje prijateljstvo traje već 50 godina. Nešto što traje trebalo bi da bude osnova da se još više i bolje radi a sa ovom infrastrukturom mislim da neće proći mnogo vremena kada će se opet pojaviti košarkaške veličine poput Bojkića, Lazarevića ili Karija Pešića koji se uzdigao u neviđene visine“ – rekao je Zečević.

Bojan Ranđelović, predsednik KK Pirota zahvalio je gradonačelniku Pirota i saradnicima koji su podržali ideju o proslavi jubileja kao i istaknutom treneru Svetislavu Pešiću koji je aktivno učestvovao u organizaciji manifestacije. On je uručio priznanja i nagrade zaslužnim sportskim radnicima i velikanima koji su stvarali pirotsku košarku.

Na Svečanoj akademiji je prikazan je film „Tako je bilo“ autora Bobana Mitića. Film potpisuje Aleksandar Miletić, idejni tvorac, koji o naratoru Svetislavu Pešiću, Pirotu i Piroćancima ima samo reči hvali. „Bio sam u mnogim evropskim gradovima i prisustvovao mnogim košarkaškim događajima i siguran sam da bi svaki od tih gradova mogao da pozavidi Pirotu na onome što smo danas videli. Na mene je veliki trag ostavila monografija „70 godina pirotske košarke“, video sam mnogo monografija, radio sam mnografije ali ova, po svom izgledu i po svojoj lepoti i sadržaju, može da stoji u vitrinama Reala ili Barselone. Nije sve u trofeijima, mnogo toga je u ljudima a Pirot je imao ljude koji su napravili ovaj grad i sport onakvim kakav jeste“.

Foto: Privatna arhiva

Monografija „70 godina pirotske košarke“ predstavljena je kroz prelistavaanje po poglavljima, kroz koje gledaoce vode poznati glas Aleksandra Ace Živkovića. Fotorgafije, citati, statistika, značajni trenuci, usponmene, na preko 300 strana. Monografija koja se čita, koju potpisuje novinar Boban Mitić. „Zahvaljujući razumevanju porodice, prijatelja, nekadašnjih aktera, uspeli smo da napravimo ovu monografiju. Ovo je istorija Pirota. Posebno hvala timu koji nam je omogućio da odštampamo monografiju i gradonačelniku Vasiću koji je bio deo kreativnog tima i učestvovao u realizaciji jubileja“ – rekao je autor monografije Boban Mitić.

Svečana akademija završena je dodelom nagrada zaslužnim građanima za doprinos u razvoju Pirotske košarke.

Nagrade za životno delo dodeljene su sportskim radnicima zaslužnim za razvoj košarke u Pirotu. Nagrade su dobili: Zvonimir Minčić, Branislav Ćirić, Siniša Panić, Mihajlo Vučić, Dušan Aranđelović, Aleksandar Vidanović Coa, Milorad Đorđević. Priznanja su primili članovi njihovih porodica. Priznanja su lično dodeljena Svetislavu Pešiću, Jovanu Tričkoviću, Siniši Tasiću i Miletu Jovanoviću. Košarakaški klub Pirot specijalnim nagrdama za doprinos u razvoju košarke nagradio je još dvadest dvoje sportskih radnika.

Autor: Aleksandra Aras