AKTUELNO

Dubai je sve više u sportu i trude se svojim uticajem i novcem da prokrče sebi put do najvišeg nivoa - bar tako misle ljubitelji košarke, a priča je malo drugačija.

Paulijus Motiejunas je ranije govorio u opširnom intervjuu za "BasketNews" kao Evroliga ceni dugoročne projekte, koji imaju konkretnu ideju, plan za budućnost i stabilne finansije.

Košarkaška javnost širom Evrope je nešto slabije upoznata sa činjenicom da košarka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima nije nova pojava, već projekat kome se pažljivo pristupilo više od decenije unazad.

Ipak, njihova liga je veoma razvijena pre svega u mlađim kategorijama, postoji nekoliko timova, kao i akademija, a jedna od njih će biti Falkons košarkaška akademija, koja je nedavno učestvovala u juniorskom turniru u ABA ligi.

Upravo je Falkons akademija dobila poziv Evrolige da održi ANGT turnir za juniore u prepozatljivoj "Koka-kola" areni, gde će ugostiti timove iz drugih država po prvi put u istoriji elitnog takmičenja. Turnir će biti održan od 22. do 24. marta.

Od timova su pozvani: Ratofarm Ulm, Asvel, Aris, Žalgiris, Valensija i Virtus, a biće tu još domaći tim Falkonsa i tim sa talentima pažljivo odabranim iz timova koji se nisu kvalifikovali.

Srpski treneri i igrači

Predvodnik ove Akademije sa klupe je srpski trener Miloš Međedović, koji je do sada više puta pravio uspeh osvajavši DOBA ligu sa timovima U16 i U18, a nedavno je proglašen za trenera godine nakon savršenog regularnog dela sezone i igre bez ijednog poraza.

Osim njega, tu su i fantastični srpski igrači. Očekuje se da u timu budu Aleksa Vlajić, Marko Tofoski i Lazar Stojković. Mladi Tofoski je bio ubedljivo najbolji igrač Falkonsa, a u isto vreme jedan od najboljih igrača na turniru u ABA ligi za juniore. Prosečno je beležio skoro 17 poena, devet skokova, četiri asistencije i skoro pet ukradenih lopti.

Fantastičan je bio i Vlajić, koji je prosečno beležio 20 poena, 14 skokova i prosečan indeks korisnosti 25.7.

Ipak, juniorski tim Dubaija ne čine samo strani igrači, naprotiv, tu su većinski momci koji zaista žive i rastu u Dubaiju, koji su produkt Akademije.