AKTUELNO

Velika tragedija je potresla sve u Srbiji.

Boriša Simanić je nakon naizgled bezalenog duela i udarca u meču Mundobasketa protiv Južnog Sudana završio u bolnici zbog krvarenja bubrega. Delovalo je da oporavak ide u pravom smeru, a onda su se obistinile najcrnje slutnje. Morao je Simaniću da se odstrani bubreg i to je nešto što je šokiralo celu Srbiju.

Najbitnije je da Boriša bude dobro i da nastavi normalno život. Vrhunskim sportistima njihova profesija predstavlja sve istrašno je pomisliti da neko tako mlad može da ostane bez karijere, ali zdravlje je uvek iznad svega.

Foto: Instagram.com/bokaco12

Postoji primer iz sveta košarke da nije sve tako crno i da je moguće nastaviti karijeru i posle ovakve povrede.

Alonzo Morning je bivši američki košarkaš koji je igrao do 38. godine uprkos transplantaciji bubrega.

Zbog retke bolesti, njegova oba bubrega su izgubila funkciju, a imao je sreću "Zli Zo" da je našao živog srodnika koji je bio kompatibilan da mu donira organ i tako spasi život.

Morning je u NBA ligu došao 1992. godine kada je draftovan od strane Šarlot Hornetsa.

Profilisao se kao jedan od najboljih centara na svetu, a njegova dostignuća govore više od reči.

Sedam puta je Alonzo bio ol-star, dva puta najbolji defanzivac lige, a 1999. godine je bio u najboljoj petorci. Osvojio je Olimpijsko zlato sa reprezentacijom SAD u Sidneju 2000. godine.

Foto: Instagram.com/bokaco12

Problem sa bubrezima desio se 2002. godine, transplantacija godinu dana kasnije, a povratak na teren 2004. godine.

Nakon što se Morning vratio košarci,osvojio je šampionski pehar sa Majami Hitom 2006. godine. Nosio je nakon povratka na teren specijalno dizajniran pojas koji ga je štitio od udaraca.

Sada je potpredsednik košarkaških operacija kluba sa Floride, a aktivan je u pomaganju bubrežnim bolesnicima kojih je u Americi više od 37 miliona.

Ostaje da se vidi kako će teći opravak Boriše Simanića, a jedino što se trenutno zna sigurno je da je cela Srbija uz njega i da mu želi brzo ozdravljenje i vraćanje normalnom životu.

Autor: