AKTUELNO

Košarkaška sekcija Reala iz Madrida poslednjih decenija trudi se da u mlašim kategorijama okuplja najtalentovanije dečake iz celog sveta.

Tako je bilo sa Lukom Dončićem, a na dobrom putu da nastavi njegovim stopama je izvesni Mahamadu Landure. Mladi košarkaš rođen u Africi, u gradu Đene, u državi Mali 2009. godine, koji je visok 211 centimetara.

Ovaj momak našao se u centru pažnje španskih medija zbog svojih neverovatnih fizičkih predispozicija. Čini se da su u Realu dobili naslednika Valtera Tavaresa, košarkaškog diva sa visinom od 221 centimetra.


U Evropu je Mahamadu Landure stigao 2020. godine. Skauti Španske košarkaške akademije "Alehandro Maharin" primetili su ga u Africi i odlučili da ga dovedu na Pirineje. Prvo je obukao dres Barselone. Odigrao je jedan turnir za Katalonce, ali je na kraju odlučio da igra za Real iz Madrida.

Landure je već predominantan u mlađim kategorijama. Protivnici mu ne mogu ništa, što se vidi i iz videa koje vam prilažemo. Neće biti iznenađenje ako veoma brzo bude priključen prvom timu Reala.

I Amerikanci su oduševljeni ovim 13-godišnjakom. Veruju da će biti novo veliko košarkaško čudo i da će ubrzo biti najdominantniji košarkaš na svetu. Za svoju visinu, izuzetno je okretan i brz, a raspolaže odličnom leđnom tehnikom za igranje ispod koša. Pitanje je samo koliko će još rasti i hoće li izgubiti hitrinu ukoliko bude nabacio mišićnu masu, koja mu je svakako potrebna.

O kakvoj zveri od dečaka se radi dovoljno govori statistika iz finala Kupa Španije u kojem je Real pobedio Barselonu (84:74). Landure je ubacio 56 poena, imao 33 skoka i pet blokada.

Publika već uživa u njegovim čarolijama. Dokaz tome je poseta od gotovo 9.000 ljudi koji su došli da vide novo čudo pod obručima. S ovim mladim košarkašem rade najbolji stručnjaci iz Španije. Žele da od njega naprave novu veliku zvezdu.

Mladi košarkaš dosad nikada nije dao intervju, nije je razgovarao sa novinarima. Menadžer Ahmed Abderahim to pravda mišljenjem, da dečaka tako čuva jer ne želi da ga ponese trenutna slava i uništi karijeru.

Baš iz tog razloga, malo je informacija na internetu o Mahamaduu Landureu. Zna se da mu je košarkaški uzor legendarni NBA centar Šakil O'Nil, te da mu je cilj da jednog dana zaigra u NBA ligi.

Autor: