AKTUELNO

Pre samo dva dana košarkaši Crvene zvezde odigrali su - i to je utisak koji ne prolazi - najslabiju utakmicu otkad je na kormilu tima Duško Ivanović.

Zvezdina igra se doslovce raspala u prvoj četvrtini, a posle je već bilo kasno za bilo šta protiv ozbiljnog tima kakav je Virtus. Posebno uz onakav nivo igre. Utisak je i da je glat poraz najviše posledica neuspeha u prethodna dva meča sa Žalgirisom i Partizanom. Ekipa kao da je od poslednjih pet minuta duela u Kaunasu u konstatnom kontra ritmu i da ne pronalazi način da izađe iz njega i da se vrati tamo gde je bila pre Žalgirisa i u većem delu sezone pod Ivanovićem.

Kriza je naišla u najgorem mogućem trenutku - baš onda kada počinju da se biju presudne bitke u borbi za top 8 Evrolige.

Poraz u Bolonji, ali i poslednje pobede direktnih rivala za proboj u gornji deo tabele, dodatno su udaljili crveno-bele od tog cilja, i zato sad svaki naredni poraz može biti onaj koji Beograđane nepovratno vraća u donju polovinu tabele.

Sa skorom 10-12 Zvezda je trenutno 13. na tabeli, dok trio na deobi osmog mesta Valensija, Žalgiris i Baskonija ima dve pobede više što u ovako neizvesnoj sezoni, u ovako tesnom poretku timova, može biti krucijalna prednost.

Zato se čini da je meč sa Milanom onaj koji može odrediti dalji put Zvezde ove sezone u Evroligi.

Za igrače je naravno najvažnije kako će odreagovati posle blede partije u Bolonji. Već prva pozitivna stvar pred meč sa Armanijem je konstatacija da Zvezda gore od onog što je prikazala pre dve večeri ne može. Pitanje je samo koliko može u ovom trenutku i to protiv rivala kome je svaka utakmica sada ona koja se mora pobediti da bi uopšte ušao u konkurenciju za top 8.

Milano je pretposlednji na tabeli sa učinkom 7-15.

Dva dana ranije, na mestu gde će Zvezda tražiti izlazak iz tunela, pala je Baskonija pa će Bili Beron i družina time biti osokoljeni pred meč sa Beograđanima koje su već pobedili u onoj krajnje napetoj i neizvesnoj utakmici u Pioniru. Zvezda, dakle, ima i osvetničkih motiva i prema Beronu i prema Milanu, ali je najmanje potrebno da srlja i da vraća film na taj susret.

Otežavajuća okolnost po goste večeras, osim forme koja je u silaznoj putanji, biće prisustvo lucidnog Šabaza Nejpira na drugoj strani. Amerikanac je pristigao u Milano pre nekoliko dana, već je debitovao protiv Baskonije i sa solidnih 10 poena najavio evorligaški zalet koji će crveno-beli morati da odbiju ako žele da dođu do dobrog rezultata.

Ivanoviću će biti potreban maksimalan angažman svakog pojedinca, jer se napadačka igra ne može i ne sme bazirati na individualnosti Luke Vildoze koji je baš zbog prevelikog utroška energije i iznuđenog soliranja, gubio dah protiv Virtusa. Zvezdi je večeras potrebna najbolja verzija Nemanje Nedovića kome teren i hala u Milanu nisu strani kao nekadašnjem članu italijanskog kluba.

I ono najvažnije, igra pod košem, u reketu, na niskom postu, segment u kom su crveno-beli totalno zakazali u posledjne vreme, mora biti ako ne kvalitetniji, onda makar mudriji i borbeniji na obe strane terena.

Zvezda je na raskrsnici sezone - sama bira put u prestonici mode.