AKTUELNO

Košarkaška reprezentacija Letonije plasirala se na Mundobasket, pošto je u grupi I savladala na Kritu selekciju Grčke rezultatom 80:60 i definitivno postala prva selekcija iz grupe I koja se plasirala na Svetsko prvenstvo

Da bi se Letonci i zvanično plasirali na Mundobasket, neophodno je da Belgija izgubi u Istanbulu od Turske, ili Srbije u Njukaslu od Velike Britanije.

Svi se nadamo ovom prvom epilogu, a trijumf Letonije potpisao je trio Strelnijeks – Tima – Bertans koji je izneo najveći teret utakmice u Heraklionu. Zajedno su ubacili čak 51 od ukupno 80 poena svoje ekipe i učinili da se odbrana Helena prosto raspadne pod njihovim pritiskom.

Ujedno, njih trojica su zajedno pogodili svih deset timskih trojki! Strelnijeks je susret završio sa 19 poena uz četiri trojke iz pet pokušaja, tri asistencije i dva skoka. Tima je dopisao 17, a Dairis Bertans 15 poena, a obojica su imali po dva dalekometna hica.

Selekcija Grčke, koju je sa klupe ipak predvodio Dimitris Itudis, završila je duel sa ispod 30 odsto uspešnosti iz igre (18/65). Ispalili su 30 pokušaja sa distance uz sedam pogodaka, a mnogo više oči bode učinak unutar polukružne linije (11/35 – 31,4 odsto).


Letonci su vodili od prvog do poslednjeg minuta! Do poluvremena Grci su se nekako držali, da bi u nastavku totalno pali, što su gosti iskoristili i serijom 15:5 sa +8 otišli na 18 razlike (56:38).

Tada Grčkoj više nije bilo spasa. Sa još devet poena u nizu pred kraj treće i na startu četvrte deonice prednost Letonaca iznosila je maksimalnih 25 poena (70:45) i samo se čekao mran meča. Selektor Luka Banki je u završnici čak povukao pomenuti trio sa parketa, da bi ih odmorio za ponedeljak.

U timu Helena najefikasniji i ujedno jedini dvocifreni bili su Kostas Godikas i Nikos Gikas sa po 11 koševa.

Heleni posle šest utakmica imaju učinak 3-3, a predstoje im ključne i najteže bitke sa Belgijom u gostima, Srbijom kod kuće, i ponovo sa Letonijom, u gostima.

Izabranici Svetislava Pešića će se večeras, ukoliko savladaju autsajdera Veliku Britaniju, izjednačiti na tabeli sa Grcima, i do naredne runde biti u Top 3 ekipe.

Prve tri selekcije plasiraće se na Svetsko prvenstvo u košarci, koje će se održati u Japanu, Indoneziji i Filipinima naredne godine.

KVALIFIKACIJE ZA MUNDOBASKET - DRUGA FAZA
GRUPA I

Petak:

Grčka - Letonija 60:80

/Gikas 11 - Strelnijeks 19/

Turska - Belgija (u toku)

Velika Britanija - Srbija (u toku)

Autor: