AKTUELNO

Košarkašice Srbije slavile su nad Japanom sa 69:64 (24:9, 14:25, 16:12, 15:18) u 2. kolu grupe B na Svetskom prvenstvu u Australiji.

Posle poraza od Kanade na otvaranju šampionata, Marinine "lavice" stigle su i do prvog trijumfa - i to nad olimpijskim vicešampionom iz Tokija.

Kod Srbije najefikasnija je bila Jovana Nogić sa 13 poena, devet skokova i dve asistencije, a pratile su je Kristina Topuzivić i Ivon Anderson sa po 12, Ivana Raca imala je 11 poena, uz sedam skokova, dok je Tina Krajišnik ubacila 10 poena, uz šest uhvaćenih lopti.

Kod Japanki je najefikasnija bila Maki Takada sa sa 15 poena. Saori Mijazaki postigla je 11 poena uz šest asistencija, a Himavari Akaho 10 poena uz sedam skokova.

Srbija je povela od početka i prvu deonicu završila uz prednost 24:9. Ekipa olimpijskog vicešampiona je u završnici druge četvrtine uspela da se primakne na tri poena zaostatka, 30:33, ali je srpski tim uspeo da odbije taj nalet i "trojkom" Čadjo ode na poluvreme sa četiri poena prednosti.

Drugo poluvreme počelo je "trojkom" Nogić, koja je uz Racu i Kristinu Topuzović predvodila Srbiju do nove prednosti i od 11 poena, koliko je bilo u poslednjoj deonici - 65:54, što je bilo dovoljno za prvu pobedu na Svetskom prvenstvu.

Posle dva kola obe ekipe imaju po pobedu i poraz.

U trećem kolu Srbija će u nedelju od 10 časova po srednjoevropskom vremenu igrati protiv domaćina Australije, a Japan će od 12.30 igrati protiv Kanade.