AKTUELNO

Čelnici Košarkaške lige Srbije saopštili su da čvrsto rešeni da naprave ogroman zaokret kada je u pitanju vođenje i organizacija domaćeg takmičenja.

Jedan od preduzetih koraka s tim ciljem je i dvodnevni seminar za predstavnike i trenere 21 ekipe učesnica, kome će prisustvovati sva službena lica - sudije, delegati i kontrolori suđenja, i koji će se od 16. do 18. septembra održati na Staroj planini.

- Izuzetno mi je zadovoljstvo da se posle mnogo godina organizuje ovakvo okupljanje. Slični skupovi održavani su u vreme legendarnog Aleksandra Šapera, ali dugo nismo bili u prilici da na jednom mestu okupimo sve učesnike domaćeg košarkaškog takmičenja. Želja je da gradimo čvršće međusobno poverenje među svim akterima, koje je jako važno kako bismo imali bolje takmičenje - rekao je direktor Košarkaške lige Srbije Aleksandar Grujin.

On je najavio da će tom prilikom biti održani Skupština i Predsedništvo, zatim usvojene Propozicije takmičenja, kao i sva neophodna prateća akta i potom dodao:

- U ime sudija, predavanja trenerima o novim FIBA pravilima održaće arbitar Vladimir Jevtović. Oni će zajedno analizirati i određene situacije iz prethodne sezone. Takođe, seminar će biti organizovan za sve sudije i delegate, kome će prisustvovati i predstavnik trenera KLS Strajin Nedović, koji je sa Zlatiborom prošle sezone osvojio prvo mesto. Pripremljeno je i predavanje na temu sprečavanja zloupotreba u klađenju i kako da se prepoznaju sumnjive nepravilnosti.

Grujin je najavio i brojne novine za sezonu 2022/2023.

- Osnovna stvar je da smo posle dugo vremena obezbedili naslovnog sponzora takmičenja, sa kojim je potpisan četvorogodišnji ugovor. Takođe, napravili smo i iskorak kada je u pitanju prihod od prodaje TV prava. Uz sve to obezbeđena je i IRS (Instant riplej sistem) oprema koja će doprineti da se u određenim spornim situacijama donose prave odluke koje će podići i regularnost takmičenja - dodao je on.

Prvi čovek domaćeg košarkaškog takmičenja posebno je apostrofirao finansijske benefite:

- Dovođenje sponzora omogućilo nam je da klubovima za 30 odsto umanjimo članarine za narednu sezonu. Takođe, uporedo smo uspeli i da povećamo primanja, odnosno takse za sva službena lica. Ne samo za sudije, delegate i kontrolore suđenja, već i za pomoćne sudije i statističare. Već sam napomenuo da smo obezbedili sredstva za uvođenje IRS, kao i kompletnu opremu za sudije. To su samo prvi koraci i na tome se nećemo zaustaviti. Trudićemo se da za naše klubove stvaramo što je moguće bolje uslove. Ovo je samo početak i mislim da se nalazimo na dobrom putu - dodao je on.

Grujin je posebno istakao značajnu podršku države prethodne dve godine koja je bila direktno upućena klubovima i omogućila finansijsku stabilnost i podizanje klubova po Srbiji.

- Dugoročna strategija je da nastavimo da poboljšavamo finansijske uslove za sve timove u Ligi. Takođe, želja nam je da KLS nastavi da bude mesto za razvoj naših mladih igrača. Prošle sezone je prosek godina čitave lige bio 22,7. Značajan broj reprezentativaca iz mlađih reprezentativnih kategorija je dobijao šansu u seniorskoj konkurenciji i to je dobar put za njihov razvoj - zaključio je Grujin.