AKTUELNO

Srbija ne može bez Jokića, to se videlo na čitavom prvenstvu, čak i u ubedljivim pobedama u grupi

Košarkaši Srbije doživeli su ozbiljan debakl od Italije, poraženi su u osmini finala od Azura i ispali su sa Evrobasketa.

Očekivali smo mnogo, i košarkaši i navijači, ali je na kraju ostao gorak ukus u ustima.

Nikola Jokić je bio maestralan u meču protiv Azura, ali nije mogao sam. Nije imao pravu podršku, a ključni period meča proveo je na klupi i tada su Italijani napravili ključnu razliku i prelomili meč.

To svakako ostaje pitanje sa selektora Pešića, koji je "zaspao" na klupi u poslednjoj deonici i zaboravio da na klupi ima najboljeg košarkaša sveta, koji je na ovom meču dominirao od prvog minuta.

Rizikovao je Pešić sa odmaranjem Jokića, kao što je rizikovao sa nepozivanjem Teodosića na prvenstvo.

Foto: Tanjug AP/Petr David Josek

A ovaj novi rizik je bio potpuno nepotreban, jer je Milutinov bio u potpunom kontraritmu kada god bi ulazio da odmeni Jokića, iako važi za jednog od najboljih centara Evrope.

I američki novinari specijalizovani za NBA ligu, sa posebnom pažnjom su pratili mečeve Srbije na Evrobasketu zbog Jokića.

Endi Bejli, koji piše za Bličer report, naveo je ključnu statistiku, koja se dogodila u periodu kada je Jokić bio na klupi.

- Jokić je imao 32 poena (8 od 14 iz igre), 13 skokova i 4 asistencije za manje od samo 29 minuta. Imao je +11, što znači da je Srbija bila na +19 u 11 minuta kada je on bio na klupi. Bilo je -11 u momentima kada je seo na kraju treće i početku četvrte četvrtine i to je izbacilo Srbiju sa turnira - napisao je on.