AKTUELNO

Srpski košarkaši odradili su trening u dve grupe pred utakmicu protiv Poljske. Oni koji su manje igrali, kako Kalinić kaže, rastrčali sus se po parketu, dok su oni sa većom minutažom, poput njega, odmarali.

- Prošao je dan u oporavljanju, momci koji su manje igrali su se rastrčali, a mi koji smo više igrali smo odmorili i to je to - rekao je Kalinić.

Orlovi igraju u prilično skraćenoj rotaciji, zbog čega Kalinić nema problem jer "svako bi voleo da igra 40 minuta".

- To je pitanje za selektora. Svaki košarkaš voli da igra, ako pitaš bilo kog igrača, svako hoće da igra 40 minuta. Svi smo takmičari, svi volimo da igramo i pobedili smo - rekao je Kalinić.

Košarkaši su slobodan dan iskoristili za šetnju gradom, ture autobusima i brodom, a potom su se vratili u hotel na odmor. Kalinić je prokomentarisao i formu ekipe.

- Čudno je sve, sa dve utakmice u kvalifikacijama koje su bile prilično pune naboja i takmičarske, tako da i te dve utakmice računam. Maltene i onaj prijateljski turnir, kao i utakmica protiv Slovenije koja je isto bila kao da je finale Evropskog prvenstva. U solidnoj smo takmičarskoj formi i sve ide kako treba. Sve ove utakmicu su pripreme za Berlin, pokušavamo da gradimo nešto i da nadograđujemo svakom utakmicom, svakim treningom, sastankom - izjavio je Kalinić.

Poljsku nije gledao mnogo, ali zna da je Mateuš Ponitka glavni igrač ekipe.

- Malo smo ih gledali jer smo igrali ili odmarali za naše utakmice, nismo još uvek odradili taj sastanak. Verovatno ćemo večeras ili sutra i tada ćemo imati više informacija. Koliko znam, Ponitka tamo vedri i oblači, ima najviše loptu u rukama i donosi odluke. Igraju čvrsto, spremni su da se pobiju, idu na svaki skok, svaki duel, žestoko, i to je ono malo što sam video. Svi ostali igraju malo atipično za nas, videli smo da je Izrael promenio njihovu filozifiju, i defanzivno i da bi protiv nas da bi se prilagodili, to nas je možda iznenadilo i posle je sve išlo mnogo tečnije i lakše - rekao je Kalinić.

Nikola Kalinić je istakao da se raduje nokaut fazi u Berlinu.

"Radujemo se što počinje rasplet i te najvažnije utakmice, mislim da svi vole da ih igraju više nego utakmice u grupnoj fazi, tako da se radujemo. Što se tiče grada ko grada, Berlin i Prag su lepi - poručio je Kalinić.

Prokomentarisao je i proces priprema za velika takmičenja. Nekada su bila višemesečna, a u današnje vreme igrači posle 10-ak dana ulaze u takmičarski ritam.

- Ako su dva meseca pripreme, verovatno se postepenije ulazi u sve, prvih nedelja je priprema i zagrevanje za sve što sledi. U ovakvom rasporedu ima manje vremena, ali u današnje vreme su svi profesionalni. Ne možeš da izdržiš na ovom nivou ako ne održavaš telo na barem minimalnoj fizičkoj spremi tokom cele godine, pre svega mislim na leto. Svi su došli spremni na pripreme i to se pokazalo do sada - zaključio je Nikola Kalinić.

Autor: