AKTUELNO

Košarkaška reprezentacija Slovenije završila je prvu fazu Evrobasketa impresivnom pobedom, a još upečatljiviji bio je njen vođa i najbolji igrač, Luka Dončić.

Slovenci su se u poslednjem kolu grupe B, u Kelnu, sastali sa moćnom Francuskom. Moćnom bar po imenima.

U ekipi Francuske za ovaj Evrobasket su i NBA zvezde, pre svih trostruki dobitnik nagrade za najboljeg defanzivca najjače lige na svetu, Rudi Gober (nedavno prešao u Minesotu iz Jute), ali i kapiten "trikolora", Ivan Furnije iz NJujork Niksa, te Timote Luvavu-Kabaro iz Atlante i Oklahomin Teo Maledon.

Dončić i Slovenci nisu marili za imena rivala, već za svoju igru, a igrali su fantastično i, posle vrlo zanimljivog duela, pobedili "trikolore" sa 88:82. Time su obezbedili prvo mesto u grupi i okršaj sa Crnom Gorom ili Gruzijom u osmini finala (te dve ekipe u direktnom duelu odlučuju o četvrtom mestu u svojoj grupi).

Luka Dončić je pritom ušao u istoriju balkanske košarke.

Naime, na ovom meču postigao je čak 47 poena, što je drugi najefikasniji individualni nastup u istoriji šampionata Evrope.

Aleksandar Saša Đorđević je svojevremeno, u čuvenom finalu Evrobasketa 1995. postigao 41 poen Litvaniji, to je pre neki dan izjednačio Janis Adetokumbo u dresu Grčke, protiv Litvanije, a njih, ali i još neke asove (poput Dirka Novickog - 43 poena Španiji 2001) nestvarni slovenački reprezentativac je danas prestigao.

Najviše poena u istoriji jednog meča na kontinentalnom prvenstvu Evrope postigao je belgijski as Edi Teras, koji je 1957. godine ubacio čak 63 Albancima. Dončić je sada drugi, a iza njega su ostali i legendarni Grk Nikos Galis koji je postigao 46 Šveđanima 1983, i trio koji je ubacio po 44 poena - Izraelci Miki Berkovič (Turcima 1975.) i Doron Jamči (Rumunima 1987), kao i član selekcije Bosne i Hercegovine Nenad Marković Letoniji, 1975. Ali i svi drugi.

Luka Dončić je protiv Francuske šutirao 9/12 za dva, 6/11 za tri poena, te 11/12 sa linije penala, a sve to uz sedam skokova, pet asistencija i jednom osvojenom loptom. Odlična su u završnici bila i braća Dragić, Goran i Zoran, koji su "krađama" lopte sprečili preokret Francuza, u čijim redovima su najistaknutiji bili Gober (19 poena), Furnije (15) i Mbaje (13).

Autor: