AKTUELNO

Košarkaška reprezentacija Srbije je nastavila sa pobedama na Evrobasketu, a Nikola Jokić je bio u centru pažnje. Ne samo zbog onoga što je radio na utakmici četvrtog kola.

Srbija je uz Jokićeve bravure pobedila reprezentaciju Izraela i to u vrlo interesantnom duelu, ali je tom prethodio jedan fantastičan momenat.

Krenimo, ipak, redom.

Podsetimo, Majk Singer, koji prati NBA ligu za potrebe Denver posta, lista iz grada u kome Nikola Jokić igra za Nagetse, s oduševljenjem je konstatovao da svi Srbi koji igraju za reprezentaciju - umeju i vole da asistiraju kao dvostruki MVP NBA lige.

I, nije to prvi put da se Amerikanci čude nesebičnosti koja krasi srpsko poimanje košarke. Kad god bi Jokić izveo neku neočekivanu asistenciju u najjačoj ligi sveta, dešavali bi se komentari koji su išli od onih koji su hvalili puku veštinu centra iz Sombora, a i njegov pregled igre, sve do stavova da im se čini da je "Nikola u potpunosti podređen tome da mu saigrači zablistaju".

U ligi u kojoj je insistiranje na samostalnosti toliko da je čak kao pravilo dugo postajala zabrana korišćenja zonske, timske odbrane, u ligi u kojoj se većina priprema obavlja individualno, u kojoj su važnije zvezde od klubova... i ne čudi što im je Jokić čudan.

A sa druge strane, nama ovdašnjima, iz "zemlje košarke", uopšte nije čudan govor koji je Nikola Jokić održao pred meč sa Izraelom.

Tada su se "orlovi" okupili, stali jedan uz drugog, a MVP NBA lige izgovorio 17 reči koje bi mogle da se koriste u nekim budućim udžbenicima srpske košarke o tome kako se ovde gleda na taj sport:

- Ništa, momci, radimo ono što (i inače) radimo: tražimo slobodnog čoveka, igramo jedan za drugog, verujemo jedan u drugog!

- Tako jeeee! - povikali su Nikolini saigrači i krenuli po novi trijumf.
Ovako je to izgledalo u hodniku koji vodi ka parketu arene u Pragu:

A zaista, u nesebičnosti koja se ogleda u "traženju slobodnog čoveka", u tom stavljanju sebe u drugi plan, a zajedničkog uspeha u prvi ("igramo jedan za drugog") i u toj veri, bez koje ništa i ne biva, krije se ono što Nikolu Jokića čini Nikolom Jokićem, ali još važnije - krije se ono što srpsku košarku i čini takvom kakva jeste.

O tome kakav je "naš MVP", sinoć je govorio i Svetislav Pešić ("Jokić zna šta mu je posao, a najpre - on voli da proba da ostale oko sebe čini boljim. On zna da može da pobeđuje samo sa timskom igrom u napadu i odbrani"), pa je ovaj Nikolin govor samo potvrdio ono što i ovdašnji "vrapci na grani znaju" o njemu - i košarci među Srbima.

Da li će svet to moći da razume? Možda i hoće. Da li će prihvatiti kada je već odrastao na nekim drugim vrednostima... To je takođe pitanje. Ali, razumeo ili ne, prihvatio ili ne, Jokićev govor o nesebičnosti, o zajedničkom kao važnijem od ličnog, o veri - svedočanstvo je o našoj košarci.

A od nje, kada je prava - teško da ima lepše.

Pratite je i dalje uz sportske stranice portala "Novosti". Na skroz ste dobrom mestu.

Evropsko prvenstvo u košarci - Evrobasket 2022
Raspored mečeva Srbije

Evropsko prvenstvo se održava od 1. do 18. septembra, a naš nacionalni tim se nalazi u grupi D sa reprezentacijama Češke, Poljske, Finske, Izraela i Holandije.
Pešićevi "orlovi" su odigrali uvodna mečeve protiv Holandije, Češke, Finske i Izraela, pa im je ostao samo još jedan pre selidbe u Nemačku, gde se igra nokaut faza.

Nakon kraće pauze, u poslednjem kolu takmičenja po grupama, Srbija igra protiv Poljske, u četvrtak 8. septembra od 21 čas.

Sistem takmičenja

Po četiri najbolje ekipe iz svake od četiri grupe nastaviće takmičenje u nokaut fazi Evropskog prvenstva, a "orlovi" će se "ukrstiti" u osmini finala s jednom od ekipa iz grupe C koju čine Grčka, Italija, Hrvatska, Ukrajina, Velika Britanija i Estonija.

Autor: