AKTUELNO

Održali su nam košarkašku kliniku, ovo je bio najviši nivo igre u dosadašnjem toku turnira. Iskrena konstatacija mladog finskog selektora Lasija Tuvija nakon pokazne vežbe njegovog duplo starijeg kolege Svetislava Pešića.

Srbija je u duelu sa skandinavskim timom ostvarila najubedljiviju pobedu na evropskim prvenstvima od osamostaljenja (100:70), za poen nadmašila selekciju Aleksandra Đorđevića na EP 2015, kada je u grupnoj fazi savladan Island sa 93:64. Kari je vlasnik i rekordnog trijumfa sa SR Jugoslavijom, koja je u preliminarnoj rundi Evrobasketa 2001. deklasirala Estoniju sa 113:58.

- Nismo bili spremni da igramo na ovom nivou, posle našeg dobrog starta potpuno su nas pretrčali - priznao je Tuvi.

Naš nacionalni tim je prvi put na kontinentalnim šampionatima imao čak šestoricu igrača sa dvocifrenim poenterskim učinkom - Vasilije Micić 14, Nemanja Nedović 14, Nikola Jokić 13, Nikola Kalinić 13, Vladimir Lučić 12, Marko Gudurić 11.

Srpskom NBA superstaru ovo je bio drugi uzastopni dabl-dabl, statistiku je ukrasio i sa 14 skokova, što je do sada pošlo za rukom samo Nemanji Bjelici. Jokić je do sinoćnjeg duela sa Izraelom zauzimao peto mesto na skakačkoj listi sa 10,3 uhvaćene lopte po meču i treće u MVP rangiranju (26,7), iza Bugarina Saše Vezenkova (32) i Grka Janisa Adetokumba (30,5). Micić i Luka Dončić dele drugu poziciju na listi najboljih asistenata (8,3), na prvom je De Bost (8,7), naturalizovani Amerikanac u selekciji Bugarske, koja je u prva tri kola doživela tri poraza.

Srbija je protiv Finske priredila NBA egzibiciju u režiji prevejanog Pešića, koji je uhvatio u zamku atipičnog protivnika. Odbranom je u potpunosti ukočena tranziciona košarka Skandinavaca, čiji su procenti realizacije šuteva za tri poena spušteni na najniži nivo u dosadašnjem delu takmičenja.

- Igrali smo zaista dobru odbranu, izuzetno agresivno. Rival se nije snašao, izuzev tokom prvih četiri-pet minuta. Iz takve odbrane smo dobili samopouzdanje u napadu i potom su svi imali svoje momente u ovoj utakmici. Ovako moramo da igramo svaku dokle god smo ovde, a nadam se da ćemo biti do kraja šampionata - kaže naš krilni centar Marko Jagodić-Kuridža, kome su srpski navijači u praškoj "O2 areni" istopili srce skandiranjem njegovog imena. - Bilo je lepo čuti, imponuje mi i nameće obavezu da se još žešće borim na terenu.

Za razliku od nekih prethodnih mečeva, u kojima su Jokić i Micić bili osa oko koje se vrti kompletna igra Srbije, protiv Finske smo videli ekipu s velikim slovom "E". Naravno, naš udarni tandem i dalje je temelj na kojem Pešić gradi tim šampionskih obrisa.

- Gledajte, možemo do sutra da pričamo o Miciću i Jokiću. Ne postoji ništa bolje od toga kada je u pitanju komunikacija na terenu. To su dva plejmejkera - komentariše hrvatski trener Neven Spahija, koji je spremno dočekao pitanje koliko je teško Pešiću da uklopi u skladnu celinu igrače tog kalibra:

- Kada ste Kari Pešić, ništa nije teško.

Luka Dončić je preboleo poraz Slovenije od BiH, na treningu je u dobrom raspoloženju odgovarao na novinarska pitanja. Jedno od njih - koje reprezentacije je najviše gledao?

- Gledao sam mnogo utakmica, imamo dosta slobodnog vremena. Ali, mislim da sam najviše gledao Srbiju i Grčku.

Usledilo je potpitanje - zašto?

- Znate zašto - uz osmeh je rekao Luka, svestan koje selekcije su najopasniji izazivači u odbrani šampionske titule iz 2017.

Autor: